BIST 9.080
DOLAR 32,34
EURO 35,11
ALTIN 2.309,80
HABER /  EKONOMİ

İşte ilk milli hızlı tren böyle olacak!

Milli hızlı trenler, içi ve dışıyla 'ileri teknolojiyi' ve yüksek konforu öne çıkaracak biçimde tasarlandı ve geliştirildi.

Abone ol

TCDD'nin aylardır büyük bir gizlilik ve titizlikle yürüttüğü Türkiye'nin ilk 'Milli Hızlı Treni'nin konsept tasarımlarının ayrıntıları ortaya çıktı. Milli hızlı trenler, içi ve dışıyla 'ileri teknolojiyi' ve yüksek konforu öne çıkaracak biçimde tasarlandı ve geliştirildi.

Habertürk'ten Olcay Aydilek'in haberine göre, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı kaynaklarından alınan bilgiye göre; milli YHT ile yeni nesil milli trende, konsept tasarım seçimi yapıldı. Endüstriyel tasarım çalışması da tamamlandı. Tasarım çalışmalarının seçilen konsept üzerinden bazı ayrıntılarla devam ettiğini belirten kaynaklar, Türkiye'yi hızlı tren teknolojisiyle her boyutuyla tanıştırmayı öngördüklerini söyledi.

16 ADET YERLİ ÜRETİLECEK

Mevcutlarla birlikte ileride açılması planlanan Yüksek Hızlı Tren (YHT) ve hızlı tren hatlarında çalıştırılmak üzere 106 adet YHT seti temin projesi yatırım programına alındı. Teknik şartnameleri tamamlanan 106 setten ilk 20 setin yurt dışından, 70 setin de en az yüzde 51 yerli katkı payı ile imal edilmesi planlanıyor. TCDD, kalan 16 adet YHT setinin Milli Hızlı Tren Projesi' kapsamında üretilmesini hedefliyor. 

Kaynaklar, yeni nesil demiryolu araçlarının üretilmesi hedefiyle tasarımı ve teknolojisi Türkiye'ye ait milli tren projesinin başlatıldığını anımsatarak, "Bu proje kapsamında Milli Yüksek Hızlı Tren Seti, Dizel Tren Seti, Elektrikli Tren Seti ve Yük Vagonu geliştirilecektir. Prototiplerin yüzde 51 yerlilik oranıyla üretilmesi hedeflenmiştir. Bu çalışmalar sonrasında 2023 yılı için yerlilik oranının yüzde 85 düzeyine çıkarılması öngörülüyor" dedi. 

TCDD, yatırım faaliyetlerinde projelendirme süreç ve uygulamalarının denetimini tek elde toplamak amacıyla da harekete geçti. Şirket, bu kapsamda Etüt Proje ve Yatırım Dairesi kurdu.

yht.jpg 

12 ADET HIZLI TREN ALINDI

TCDD, başta Ankara-İstanbul olmak üzere Ankara çıkışlı nüfusun yoğun olduğu illeri hızlı trenle birbirine bağlamayı hedefliyor. Bu kapsamda kısa bir süre içinde Ankara-İstanbul'un işletmeye açılması bekleniyor. TCDD, açılan Yüksek Hızlı Tren hatlarında yolcu taşımacılığı yapmak için 250 km/saat hıza uygun işletmecilik yapılabilen 12 adet yüksek hızlı tren seti satın aldı. Saatte 300 km hız yapabilecek 7 adet çok yüksek hızlı tren setinin sözleşmesi imzalandı. Bu setlerden 1 adedi teslim alındı, diğerlerinin üretim çalışmaları sürüyor.