BIST 10.209
DOLAR 32,41
EURO 34,77
ALTIN 2.398,42
HABER /  DÜNYA

İşte ABD'nin IŞİD'i vurduğu füzeler!

ABD, IŞİD'i 2 savaş uçağı ve lazer güdümlü füzelerle vurdu.

Abone ol
ABD'den IŞİD'e ilk hava saldırısı gerçekleşti. Pentagon'dan yapılan açıklamada Erbil'i tehdit eden mobil bir top bataryasının hedef alındığı kaydedildi.
 
ABD'ye ait 2 savaş uçağı Türkiye saati ile 13.45'te 2 adet lazer güdümlü füzeyle IŞİD'i vurdu.
 
Pentagon Sözcüsü John Kirby, ABD savaş uçaklarının Erbil yakınlarında IŞİD hedeflerini vurduğunu açıkladı.
 
Kirby, ABD'ye ait 2 adet F/A 18 uçağın, Kuzey Irak'ta, Erbil yakınlarında bulunan IŞİD topçusunu, lazer güdümlü 2 bomba ile vurduğunu açıkladı.
 
ABD Savunma Bakanlığı Pentagon Sözcüsü John Kirby, "ABD savaş uçakları, bu sabah 06.45'te IŞİD teröristlerinin belirli hedeflerine saldırı düzenledi. İki F/A 18 uçağı, Erbil yakınlarında Kürt kuvvetlerini vurmada kullanılan hareketli topçu birliğine yönelik olarak bombardıman gerçekleştirdi" dedi.
 
ABD VURMAYA DEVAM EDECEK
 
Yapılan açıklamada, kararının Başkan Barack Obama'nın verdiği yetkiyle ABD Merkez Komutanlığı'nca alındığı vurgulanırken, "Başkan'ın da açık olarak ifade ettiği gibi, ABD ordusu, personeline ve tesislerine tehdit oluşturabilecek IŞİD unsurlarını vurmaya devam edecek" denildi.
 
Erbil'deki Al Jazeera muhabiri Jane Arraf, IŞİD üyelerinin, peşmerge güçlerinin çekilmesinin ardından ABD yapımı bazı silahlara el koyduğunu ve Washington yönetiminin bu durumla da ilgilendiğini söyledi.
 
USS GEORGE H.W. BUSH UÇAK GEMİSİNDEN KALKTILAR
 
Pentagon, IŞİD mevzilerini bombalayan uçakların USS George H.W. Bush uçak gemisinden kalktığını duyurdu.
 
Washington Post gazetesine göre, ABD Savunma Bakanlığı, saldırı emrinin Başkan Obama'nın talimatının ardından ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) tarafından verildiğini açıkladı.
 
ABD Merkez Komutanlığı, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Orta Asya'da faaliyetlerden sorumlu. CENTCOM'un Türkiye'de ise herhangi bir merkezi bulunmuyor.
 
ABD KIRMIZI ÇİZGİLERİ ÇEKMİŞTİ
 
Saldırı, ABD Başkanı Barack Obama'nın ABD'nin diplomatik ve askeri çalışanlarının bulunduğu Erbil'e yaklaşan IŞİD'e hava saldırısı düzenlenmesi için onay vermesinden beri ilk saldırı. Obama, dün hava kuvvetlerine "sınırlı operasyon" emri verdiğini, bunun ise ancak Bağdat ve Erbil'deki ABD vatandaşları tehdit edilirse gerçekleşeceğini söylemişti.
 
Obama ayrıca bir kara harekatının planlanmadığını da duyurmuştu. IŞİD (Irak Şam İslam Devleti) Haziran ayında Musul'u ele geçirmesinin ardından Irak'ın kuzeyindeki bir çok yeri ele geçirmiş ve son olarak Erbil'e 40 kilometre kadar yaklaşmıştı.
 
ABD saldırısı IŞİD militanlarının Kürt bölgesine yönelik saldırıları artırtığı bir dönemde geldi. ABD bombardımanı, Binlerce Yezidi'nin IŞİD tehdidiyle dağa sığınması ve IŞİD'in Hristiyan bölgeleri de ele geçirmesinin ardından yaşandı.
 
ABD İLE BİRLİKTE HAREKET EDECEĞİZ
 
Irak Genelkurmay Başkanı Babekir Zebari, Irak-Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) karşı ABD ile ortak hareket edeceklerini açıkladı.
 
Genelkurmay Başkanı Babekir Zebari, IŞİD terör örgütün saldırılarından kaçarak Sincar dağına sığınan Yezidiler içinde kurtarma planın devreye sokulduğunu söyledi.
 
Beraberindeki askeri heyetle Dohuk'ta incelemede bulunan Zebari, Iraklı sığınmacılarla ilgili yerel yetkililerden bilgi aldı.
 
Zebari, IŞİD hedeflerinin havadan vurulması konusunda ABD ile ortak hareket edeceklerini açıkladı.
 
Zebari, yaklaşık 6 gündür IŞİD terör örgütün saldırılarından kaçarak Sincar Dağına sığınan Yezidiler için ilk önce havadan paraşütle yardım gönderdiklerini söyledi. Daha önce uçaktan atılan yardımların zayi olması sebebiyle paraşüt sistemini devreye soktuklarını belirten Zebari, "Bağdat’tan gelecek yardım uçakları ve helikopterlerle havadan paraşüt sistemi ile yiyecek ve içecek yardımı yapılacaktır. IŞİD’in Yezidilere saldırısı dünyada büyük yankı buldu. Bağdat’ta Yezidi milletvekilinin ağlaması herkesi rahatsız etti. Vatandaşlarımızdan biraz sabır diliyoruz. Bu durum böyle devam etmeyecek. Gerekeni yapmak için çalışıyoruz ve yapacağız." dedi.