BIST 10.269
DOLAR 32,23
EURO 34,83
ALTIN 2.421,69
HABER /  GÜNCEL

İstanbullu deniz suyu içecek

Susuzluk tehdidi altındaki İstanbul’a çözüm denizden geliyor. Nasıl mı?

Abone ol

Son 80 yılın en kurak yılını yaşayan İstanbul’da su sorununu çözmek için Ekim ayında devreye girecek Melen Çayı Projesi’nin yanı sıra şimdi de deniz suyunun arıtılması için start veriliyor. Melen Çayı Projesi’nin birinci etabının devreye alınmasıyla kente günlük 750 bin metreküp su geleceğini ancak bunun ihtiyacın 3’te 1’ini karşılayacağını hatırlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş yeni projelerini şöyle açıkladı:

“Bunu yapmaya mecburuz”

“Son koordinasyon toplantımızda deniz suyu ile ilgilili çalışmaya start verdik. Deniz suyundan da istifade etmek, oradan kaynak olarak bir miktar almak için ihale hazırlıklarını yapıyoruz. İçme suyuna onu miks edeceğiz, o seviyeye getireceğiz. Deniz suyunu, içme suyu derecesinde arıtmak suretiyle mevcut sistem içerisine dahil edeceğiz. Birinci etapta günde 350 bin metreküp gibi deniz suyu için hazırlık yapıyoruz. Günlük tüketim 2.5 milyon metre küpe doğru gittiğine göre, yüzde 12 nispette miks edeceğiz mecbur kalırsak, ki kalıyoruz.”

“Bundan sonra sıkıntı yok”

Deniz suyundan içilebilir kalitede su elde eden ülkeler olduğunu hatırlatan Topbaş, her suyun içilebilir kaliteye getirilebileceğini, ancak suyun kirliliğine göre maliyetin de büyüdüğüne işaret etti.

Deniz suyu arıtma işlemi nasıl yapılıyor?

Deniz suyunu tuzundan arındırmak için üç yöntem kullanılabiliyor. Birincisi, suyu basınçlayıp içinden metan gazı pompalamak. Bu yöntemle metan ve su moleküllerinden oluşan kristaller elde ediliyor. Metan gazı buharlaştığında geriye saf su kalıyor. Bir diğer yöntem ise ’ters osmoz’olarak adlandırılan, suyu geçirip de tuzu tutan bir filtre üzerinden pompalama yöntemi. Deniz suyunu, atmosfer basıncından daha düşük basınçlarda ve 100 derecenin hayli altında kaynamaya bırakarak damıtmak da mümkün.