BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

İstanbul'da oylar yeniden sayılır mı?

İstanbul'da seçim sonuçlarıyla ilgili tartışmalar sürerken Yüksek Seçim Kurulu'nun oyların tamamının yeniden sayılmasıyla ilgili karar aldığı iddia edildi.

Abone ol

İSTANBUL'da seçim sonuçlarıyla ilgili tartışmalar sürerken Yüksek Seçim Kurulu'nun oyların tamamının yeniden sayılmasıyla ilgili karar aldığı iddia edildi. Bu arada seçim hukuku uzmanı Avukat Kürşat Ergün, İstanbul'da itirazlarla ilgili henüz sürecin tamamlanmadığını bu nedenle oyların tamamının sayılmasıyla ilgili henüz bir karar verilmesinin mümkün gözükmediğini söyledi.

Hilal Kaplan, twitter'dan yaptığı açıklamada Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) İstanbul'da geçersiz oylar ve bazı sandıklarda usulsüzlük yapıldığı iddiaları üzerine oy sayımının yenilenmesine karar verdiğini iddia etti. Kaplan bu iddiasını ise kısa süre sonra düzelterek, böyle bir kararın olmadığını duyurdu.

"Henüz süreç tamamlanmadı"

Seçim hukuku uzmanı Avukat Kürşat Ergün ise iddialarla ilgili İnternethaber.com'a açıklama yaparak, bugün itibariyle Yüksek Seçim Kurulu'nun oyların tamamıyla ilgili böyle bir kararı almasının hukuken mümkün olmadığını, ilçe seçim kurullarına itiraz süreçlerinin henüz tamamlanmadığını söyledi. Ergün'ün açıklamaları şöyle:

"İlçe seçim kurullarına seçimlerle ilgili itiraz süreci başlamış durumda. Bu yarın saat 15.00'a kadar devam edecek. Siyasi parti temsilcilerinin seçim sonuçlarına ilişkin, İlçe seçim kurullarının kararlarına karşı il seçim kurullarına itiraz hakkı vardır. İl seçim kurulları kararlarına karşı da Yüksek Seçim Kurulu'na başvuru yapılabilir. Bu çerçevede henüz Yüksek Seçim Kurulu'na müracaat gibi bir durum yoktur. Yüksek Seçim Kurulu'na müracaat edilmesi halinde bu süreçlerin sonunda yüksek seçim kurullarının oyların tamamının yeniden sayılması yerine, ihtilaflı oy pusulalarının bulunduğu torbaların açılmasına karar verebilir. Ayrı şekilde tasnif edilmiş olan geçersiz sayılmış oy pusulalarının yeniden incelenmesi şeklinde karar verebilir. Bu anlamda henüz süreç tamamlanmadığı için böyle bir kararın alınması hukuken şu anda mümkün değildir. Bildiğim kararıyla da böyle bir karar bulunmamaktadır.

Seçim tekrarı mümkün mü?

Seçimlerin iptal edilerek yenileceği yönünde de bir takım iddialar bulunuyor. Mevcut yasalara ve YSK'nın geçmiş kararlarına bakıldığında hangi koşullarda seçimlerin iptal edilerek tekrarına yönelik karar verilmesi gerektiği açıktır. İstanbul'da mevcut durum itibariyle bu koşullar ortada görülmemektedir. Bu sebeple İstanbul seçimlerinin yeniden yapılması ihtimali yok denecek kadar azdır."