BIST 10.657
DOLAR 32,17
EURO 34,95
ALTIN 2.434,67
HABER /  GÜNCEL

İstanbul Boğazı ‘boru hattı’ gibi

Uzmanlar bu durumun büyük problemlere yol açabilecek bir potansiyeli taşıdığını belirtiyorlar...

Abone ol

İstanbul Boğazı’ndan geçen tanker ve yük miktarının her geçen gün artığını belirten uzmanlar, bu durumun büyük problemlere yol açabilecek bir tehlike potansiyeli taşıdığını belirtiyorlar.

Türk Deniz Araştırmaları Vakfı Başkanı Bayram Öztürk’e göre İstanbullular Boğaz’ın korunması konusunda sesini duyurmalı.

Gemiler için dünyanın en riskli yollardan biri olan İstanbul Boğazı’ndan taşınan yük miktarı Denizcilik Müsteşarlığı verilerine göre her geçen yıl artıyor.

İstanbul Boğazı’nda tehlikeli yük trafiği 2000 yılında 91 milyon ton iken, 2001’de 95 milyon, 2002’de 117,7 milyon, 2003’te ise yaklaşık 129 milyon tona yükseldi. Yani önceki yıla göre hem geçiş yapan tankerlerde hem de yük miktarlarında yaklaşık yüzde 10 artış oldu.

Uzmanlara göre değerler ürkütücü

Bu arada artan yoğunluk, tanker kazası riskini de güçlendiriyor. Türk Deniz Araştırmaları Vakfı Başkanı Bayram Öztürk’e göre İstanbullular bu konudaki tepkilerini ortaya koymalı. Öztürk “En azından boğaz kenarında oturanlar evlerinin camlarına yapıştırsalar buna karşı olduklarını seslerini duyurmuş olurlar” dedi.

Boğazlarla ilgili acil eylem planını da içeren tasarının Meclis’ten bir an önce geçmesini isteyen Öztürk’ün petrol şirketlerine önerisi ise Samsun’dan Ceyhan’a yeni bir petrol hattı yapılması.