BIST 10.471
DOLAR 32,76
EURO 35,09
ALTIN 2.451,09
HABER /  DÜNYA

İsrailden Şalite karşı 980 Filistinli

İsrail, Hamas'ın elinde esir olan askeri Gilad Şalit'in karşılığında 980 Filistinli tutukluyu serbest bırakacak.

Abone ol

İsrail ile Hamas arasında dolaylı tutuklu takasına ilişkin yürütülen görüşmelerde anlaşmaya ulaşılması halinde, İsrail 2,5 yıl önce kaçırılan askeri Gilad Şalit'in geri dönmesi karşılığında 980 Filistinli tutukluyu serbest bırakacak.

Tutuklu takası görüşmelerine ilişkin haberlerde sansür uygulanması ve kamuoyuna İsrail tarafından bilgi verilmemesi üzerine, Almagor Terör Kurbanları Derneği ile bazı aileler tarafından Adalet Yüksek Mahkemesi'ne yapılan başvuruya cevap veren İsrail kamu savcılığı, bir anlaşmanın parçası olarak, isimleri Hamas tarafından iletilen 450 Filistinli tutuklunun prensipte serbest bırakılmasının öngörüldüğünü bildirdi. Kamu Savcılığı ayrıca, İsrail tarafından seçilecek 530 Filistinli tutuklunun da Filistinliler'e jest olarak bırakılacağını bildirdi, ancak "bırakılması öngörülen tutukluların isimleriyle ilgili listenin ve bu konudaki ilkelerin henüz oluşturulmadığını" da kaydetti.

Savcılığın açıklamasında, ancak anlaşmanın sonlandırılmasından sonra takasa konu olacak tutukluların isimlerinin yayımlanacağı vurgulandı. Dernek ve aileler, yürütülen tutuklu teatisinde öngörülen kriterleri ve serbest bırakılacakların isimlerinin açıklanması talebinde bulunmuşlardı.