BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  DÜNYA

İsrail'den Mısır açıklaması

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, Mısır'daki son olaylarla ilgili açıklamasında, çıkış yolunu Mısır halkının bulacağını söyledi

Abone ol

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon ile görüşmesinin ardından New York’ta basın mensuplarına kısa bir açıklamada bulunan İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, Mısır’daki olaylara yönelik yorum yapmaktan kaçındı.

Barak, bir gazetecinin “Mısır’da Hüsnü Mübarek’in istifa etmeyip yetkilerini yardımcısı Ömer Süleyman’a devretmesi İsrail için olumlu ya da olumsuz bir gelişme mi?” yönündeki sorusuna, “Mısırlılar nasıl bir yol izleyeceklerine kendileri karar verecek'' dedi. Barak bu konuda yorum yapmasının da doğru olmadığının altını çizdi. Yalnızca belirli gazetecilerin soru sorabildiği basın toplantısında Barak, Ban Ki-moon ile görüşmesinin çok yapıcı geçtiğini dile getirdi.
Görüşme öncesi basına poz veren ikili, daha sonra Ortadoğu barış sürecini ele aldı. Barış sürecinde uluslararası toplumun ve Ortadoğu Dörtlüsü’nün harekete geçirme çabalarını Genel Sekreter ile görüştüğünü aktaran Barak, ‘‘20 yıldır bu barış çabalarının devam ediyor ve Gazze ile Batı Şeria'da son dönemde güven artırıcı önlemler arıyoruz’’ diye cevap verdi.
Barış sürecinde en önemli konunun yüz yüze görüşmeler olduğunu aktaran Barak, gelecekte kurulacak Filistin Devleti ile güvenlik dengesinin nasıl oluşturulacağına yönelik görüşmeleri de başlatmak istediklerini anlattı. Barış sürecinde yaşanılan sıkıntılara rağmen iyimser olduğunu aktaran Barak, ‘‘Sıkıntılar içinde yeni fırsat ve olanakları lehimize çevirmeliyiz’’ diye konuştu.
BM tarafından yapılan açıklamada, BM Genel Sekreteri’nin Savunma Bakanı’na Gazze sorunu konusunda Güvenlik Konseyi’nin aldığı kararların tam olarak uygulanması isteğini yinelediği belirtildi. Konsey’in 1701 (2006 yılında çıkarıldı) sayılı kararını Barak’a hatırlatan Ban, bu kararın hayata geçirilmesi gerekliliğini ifade etti. BM’nin açıklamasında, ikilinin görüşmesinde bölgedeki durumu da masaya yatırdıkları vurgulandı.