BIST 10.277
DOLAR 32,28
EURO 34,75
ALTIN 2.401,16
HABER /  GÜNCEL

İsrail Şaron'un yasını tutuyor

Geçirdiği inmenin ardından sekiz yıl komada kaldıktan sonra Cumartesi günü ölen eski İsrail Başbakanı Ariel Şaron, yarın toprağa verilecek. 85 yaşında kalp yetmezliğinden ölen Şaron'un naaşı katafalka konacak.

Abone ol

Geçirdiği inmenin ardından sekiz yıl komada kaldıktan sonra Cumartesi günü ölen eski İsrail Başbakanı Ariel Şaron, yarın toprağa verilecek. 85 yaşında kalp yetmezliğinden ölen Şaron'un naaşı katafalka konacak.

Şaron'un cenazesi, Tel Aviv yakınlarındaki tedavi gördüğü Şeba Tıp Merkezi'nden ambulansla Tzrifin askeri üssüne götürüldü.

Daha sonra İsrail Parlamentosu'na (Knesset) getirilen Şaron'un naaşı burada katafalka konacak. Ziyaretçiler altı saat süreyle saygı geçişi yapabilecek.

Pazartesi günü düzenlenecek askeri törenin ardından Şaron Necef'teki çiftlik evinde karısı Lili Şaron'un yanına gömülecek.

Törene Biden ve Lavrov da katılacak

Törene, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un da katılacağı belirtiliyor.

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, 2001'de aynı hükümette yer aldığı Şaron için, "halkını seven ve halkı tarafından sevilen olağanüstü bir insan ve olağanüstü bir komutan" olarak niteledi.

2001-2006 yılları arasında başbakanlık yapan Şaron, siyasi liderliğinin yanı sıra İsrailliler tarafından büyük bir askeri lider olarak da görülüyordu.

Ancak 1982'de Beyrut'ta İsrail denetimindeki Sabra ve Şatilla kamplarındaki Filistinli mültecilere karşı düzenlenen katliamlardan sorumlu tutulan Şaron Filistinlilerin nefretini kazanmıştı.

Başbakanlığı döneminde Filistinlilere ait topraklar üzerinde Yahudi yerleşimlerin inşasını hızlandırmış ve Filistinlilerin geçişini önlemek için Batı Şeria'da tartışmalı bir duvar inşa ettirmişti.

Ancak 2005'te, İsrail içindeki muhalefete rağmen, İsrail askerlerinin ve yerleşimcilerin Gazze Şeridi'nden çekilmesi kararını da Şaron almıştı.

Aynı yılın Kasım ayında Likud Partisi'nden ayrılarak merkezci Kadima partisini kuran Şaron, kısa süre içinde üst üste geçirdiği inmelerle komaya girmiş ve bir daha uyanmamıştı.