BIST 10.219
DOLAR 32,16
EURO 34,70
ALTIN 2.447,59
HABER /  GÜNCEL

İsrail istedi Google yaptı! Canlı trafik verileri devre dışı

İsrail ve Filistin arasındaki savaş 18'inci gününde devam ederken İsrail ordusu kara harekâtına hazırlanıyor. Ordu, harekât öncesi Google'dan hareketlerinin görünmesine olanak sağlayan canlı trafik verilerini kaldırmasını istedi.

Abone ol

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne yönelik başlatmayı planladığı kara harekâtı öncesi Google'dan canlı trafik verilerini devre dışı bırakmasını istedi. Google sözcüsü, daha önce Rusya-Ukrayna savaşında da yapıldığı gibi İsrail ve Gazze'deki canlı trafik koşullarını ve yoğunluk bilgilerini görme özelliğini geçici olarak devre dışı bıraktığını açıkladı. İsrail birliklerinin hareketlerinin açıkça görünmesine olanak sağlayan canlı trafik bilgileri Apple Haritalar'dan da kaldırıldı.

Alphabet şirketine ait Google, İsrail ordusunun talebi üzerine Maps ve Waze uygulamaları için İsrail ve Gazze Şeridi'ndeki gerçek zamanlı canlı trafik durumunu devre dışı bıraktı.

Gazete Oksijen'de yer alan habere göre, Google sözcüsü yaptığı açıklamada, "Daha önce çatışma durumlarında yaptığımız gibi ve bölgedeki gelişen duruma yanıt olarak, yerel toplulukların güvenliğini göz önünde bulundurarak canlı trafik koşullarını ve yoğunluk bilgilerini görme özelliğini geçici olarak devre dışı bıraktık" diye konuştu.

Apple haritalar da İsrail'in talebine uydu 

Gelişmeyi ilk duyuran İsrailli teknoloji sitesi GeekTime, Apple'ın Haritalar uygulamasının da İsrail ordusunun talebine uyduğunu söyledi. Hamas'ın saldırıları sonucu İsrail'in güneyinde bin 400'den fazla kişinin ölmesi ve 200'den fazla kişinin rehin alınmasının ardından İsrail 300 binden fazla yedek askerini göreve çağırdı. Ülke ordusu, sivil kayıp riski nedeniyle dünya liderlerinden eleştiri alan Gazze'ye yönelik bir kara harekatının ipuçlarını verdi. ABD Başkanı Joe Biden geçen hafta İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı görüşmelerde kara savaşına karşı alternatifleri sorduğunu söyledi.

Devre dışı bırakıldı

Şirket geçen yıl Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrasında da benzer bir adım atarak gerçek zamanlı araç ve yaya trafiği verilerini devre dışı bırakmıştı. Google, Maps ve Waze'in gerçek zamanlı trafiği göstermeyeceğini ancak navigasyon sistemlerini kullanan sürücülerin canlı koşullara dayalı tahmini varış sürelerini almaya devam edeceklerini söyledi.