BIST 10.174
DOLAR 32,26
EURO 34,74
ALTIN 2.402,03
HABER /  DÜNYA

İsrail işgal ettiği topraklardan çekilsin

Filistin Kurtuluş Örgütü, İsrail'in işgal ettiği topraklardan çekilmesi şartını da içeren girişimin arkasında olduklarını belirtti.

Abone ol

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Kurulu Üyesi ve Filistin Başmüzakerecisi Saib Ureykat, ''İsrail işgal ettiği topraklardan çekilmeden Araplar bu ülkeyle normalleşmeye gitmeyecektir'' dedi.

Katar'ın başkenti Doha'da basın açıklaması yapan Ureykat, Arapların hala, 2002 yılında bulunulan, ilişkilerin normalleşmesi için İsrail'in işgal ettiği topraklardan çekilmesi şartını da içeren girişimin arkasında olduklarını belirtti.

Ureykat, Katar Emiri Hamad Bin Halife Al Sani'nin, bu konuda yeni bir girişim için çağrı yapmadığını ancak Kahire ve Doha'da imzalanan barış anlaşmasını etkinleştirmek için Katar-Mısır zirvesi gerçekleştirilmesi çağrısında bulunduğunu ifade etti.

ARAPLAR "DEĞNEĞİ ORTADAN TUTMA" POLİTİKASINDAN VAZGEÇMELİ 

Arap ülkelerini, ''Değneği ortadan tutma'' politikasından vazgeçmeye ve sözlerine sahip çıkarak Filistin'deki bölünmüşlüğün sorumlusunun kim olduğunu açıklamaya çağıran Ureykat, Filistinlilerin de aralarında anlaşmazlık yaşadıklarında, ''Kurşun değil, seçim sandığına'' gitmeleri gerektiğini vurguladı.

HAMAS VE FETİH ARASINDA ANLAŞMA SAĞLANMALI 

Katar Emiri Al Sani, Arap Zirvesi'nin açılışında, Filistin'deki Hamas ile Fetih hareketleri arasında anlaşma sağlamak için Kahire'de Mısır başkanlığında, ''Küçültülmüş Arap zirvesi'' yapılmasını önermişti.

Suudi Arabistan'ın önerdiği ve Arap Birliği Konferansı'nın 2002 yılı Haziran ayında Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta kabul ettiği girişim, İsrail'den, 1967 yılı sınırlarına çekilmesini, Batı Şeria ve Gazze'de Filistin devleti kurulmasını ve Doğu Kudüs'ün bu devletinin başkenti olmasını kabul etmesini istiyor. Girişim, Arap Birliği'ne üye ülkelerin de bunun karşılığında İsrail ile tam anlamıyla diplomatik ilişki kurmalarını ön görüyor.