BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

İsrail ikinci utanç duvarını örüyor

İsrailli yetkililer, Lübnan ve Suriye sınırı yakınlarındaki Gacar köyünün merkezinde bir güvenlik duvarı inşa etmeyi planlarken Lübnan'dan büyük tepki geldi

Abone ol

İsrail televizyonu 2. kanalının haberine göre, duvar inşaatı projesinin, yarın yapılacak ve iç güvenlik servisi Şin Bet'in de katılacağı bir görüşmede yetkililerce ele alınması bekleniyor.

Toplantıda, köyün Lübnanlıların yaşadığı bölümünde bulunan İsraillilere ait bazı evlerin tahliye edilmesi ve sahiplerine tazminat ödenmesi de gündeme gelecek.

İsrail'in 1967 haziranında Golan Tepeleri'ni işgal etmesinin ardından Gacar sakinlerinin büyük bölümü, İsraillilerden oluşuyor. Köy, Suriye ve Lübnan yakınlarındaki Hermon dağının eteklerinde bulunuyor.

Köyün bir kısmı Lübnan, diğer kısmı İsrail denetiminde. İsrail ordusu, köyün güneyini kontrol altında tutarken, Hizbullah militanları, köyün kuzey girişini elinde tutuyor. Lübnan istihbarat servislerinin de köye serbest şekilde girebildiği belirtiliyor.

İsrail ordusu, bölgedeki askerlerini, Hizbullah'ın kaçırma girişimlerine karşı sık sık uyarıyor.
2 ay önce bölgede Hizbullah gerillalarıyla İsrail askerleri arasında çıkan çatışmada 4 Hizbullah gerillası öldü, 11 İsrail askeri yaralandı.

LÜBNAN, DUVARI REDDEDİYOR

İsrail'in bu planına karşı çıkan Lübnan yönetimi, köyün, ortasına dikilecek duvarla ikiye bölünmesini reddettiğini açıkladı.

Lübnan Devlet Başkanlığı'nın açıklamasına göre, Devlet Başkanı Emil Lahud, Dışişleri Bakanı Fevzi Salluh'dan, “İsrail'in Lübnan'ın bağımsızlığına karşı tekrarladığı saldırganlıklarından biri” olan bu plana karşı harekete geçmesini istedi.

Gacar'da yaşayan ve İsrail televizyonunun haberini duyan yüzlerce kişi, köyün bölünmesini reddettiklerini yazdıkları pankartlarla sokaklara dökülerek gösteri yaptı.