BIST 10.046
DOLAR 32,40
EURO 34,80
ALTIN 2.423,09
HABER /  DÜNYA

İsrail, ABD öneresini olumlu karşıladı

Netanyahu, ABD yetkililerinin, İsrail ile Filistin'in dolaylı görüşmelere geri dönmeleri fikrini önerdiğini ve bu fikri olumlu karşıladığını belirtti.

Abone ol

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD'nin dolaylı görüşmelere geri dönme önerisini olumlu karşıladığını bildirdi. İsrail'in ikinci büyük kenti Tel Aviv'de bir ekonomi konferansında konuşan Netanyahu, Batı Şeria'da yerleşim faaliyetlerini durdurması yönünde İsrail'i ikna etme çabalarında başarısız olan ABD yetkililerinin, İsrail ile Filistin'in dolaylı görüşmelere geri dönmeleri fikrini önerdiğini ve bu fikri olumlu karşıladığını belirtti.

Netanyahu yaptığı açıklamada, "Sonunda, ABD bir buçuk yıl sonra yerleşim faaliyetleri gibi küçük konulara eğilmenin hiçbir yarar sağlamadığını anladı" dedi.

İsrail Başbakanı, "ABD, temel konuları görüşmenin, İsrail-Filistin arasındaki ihtilafın kalbini teşkil eden konuların görüşülmesinin önemli olduğunu anladı", diye sözlerine ekledi. Netanyahu, "Umarım dolaylı görüşmeler 'barış için bir çerçeve anlaşması' sağlayacak olan doğrudan görüşmelere yol açar" dedi.

ABD ÖZEL TEMSİLCİSİYLE GÖRÜŞTÜ

Netanyahu'nun, bu açıklamayı ABD Özel Ortadoğu Temsilcisi George Mitchell'le görüşmeden 3 saat önce yaptığı belirtildi.

Netanyahu-Mitchell görüşmesinden sonra ise, İsrail Başbakanının bürosundan yapılan açıklama, görüşmenin "olumlu" geçtiği ve Netanyahu'nun gelecek hafta ve aylarda barış ve güvenliği sağlayacak olan bütün temel konuları görüşmeye hazır olduğu belirtiyor.

Mitchell yaptığı açıklamada, İsrail ve Filistin'in nihai bir barış anlaşmasına götürecek olan bir çerçeve anlaşmasına varmalarının öneminin altın çizdi.

DOLAYLI GÖRÜŞMELERE OLUMLU YAKLAŞIM

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Batı Şeria'da yerleşim faaliyetlerini durdurması yönünde İsrail'i ikna etme çabalarını aylardır sürdüren 2 Amerikalı yetkilinin başarısız olmasından sonra, Ortadoğu'daki barış sürecini çıkmazdan kurtarmak amacıyla, ''İsrail ile Filistin'in dolaylı görüşmelere yeniden başlayıp, gecikmeden temel konuları ele almaları'' yönünde öneride bulunmuştu
.

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, geçtiğimiz hafta İsrail ve Filistin yetkililerinin Ortadoğu barış sürecini ilerletmeleri için çağrıda bulunmuş, bunun için de Batı Şeria'da yerleşim faaliyetleri konusuna saplanıp kalmayıp, temel meseleleri ele almaları gerektiğini savunmuştu.

ESAS MESELELER ÖNCE GÖRÜŞÜLÜR

Barak, "Taraflar yerleşim faaliyetleri engelini aşıp, esas meseleler hakkında görüşmeler başlatıp, barış sürecini ilerletmeleri gerekiyor" yönünde açıklamada bulunmuştu.

Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas ise, İsrail'in Batı Şeria'da yerleşim faaliyetlerini durdurmadıkça, görüşme olmayacağını belirtmişti.

ÖNCE DOALYI, SONRA DOĞRUDAN GÖRÜŞME

ABD'nin, İsrail-Filistin doğrudan barış görüşmelerini yeniden canlandırmanın bir yolu olarak Batı Şeria'da yerleşim faaliyetlerini durdurması yönünde İsrail'i ikna etme yönündeki çabalarından vazgeçmesi konusu ile ilgili Abbas, "Gerçekte, ABD yetkilileri ile İsrailli yetkililer arasında ne konuşuldu, öğrenmek istiyoruz" şeklinde açıklamada bulunmuştu.

ABD Başkanı Barack Obama yönetimi, Batı Şeria'da yerleşim faaliyetlerini durdurması yönünde İsrail'i ikna etme çabalarının "ertelenen görüşmeleri yeniden başlatmak için iyi bir yöntem olmadığı sonucuna vardığını" açıklamıştı.

Taraflar arasında doğrudan barış görüşmeleri, İsrail'in yerleşim faaliyetlerini 10 ay durdurma süresinin Eylül ayı sonunda bitmesinden bu yana ertelenmiş bulunuyor.

Filistinliler, söz konusu faaliyetlerin yeniden yavaşlatılmaması durumunda müzakere masasına dönmeyeceklerini bildirmişti.