BIST 10.267
DOLAR 32,30
EURO 34,79
ALTIN 2.411,56
HABER /  GÜNCEL

İspanya'da çatışmalı genel grev

Hükümetin işten çıkarmayı kolaylaştıran önlemlerine karşı düzenlenen genel grev günü birçok kentte düzenlenen kitlesel gösterilerde polisle çatışmalar yaşandı.

Abone ol

İspanyol polisi, hükümetin işten çıkarmayı kolaylaştırmak amacıyla hazırladığı önlemlere karşı genel grevin düzenlendiği günde göstericilerle çatıştı.

Protestocuların çatışmalar sırasında Barselona'da bazı binaların pencerelerini kırdığı ve çöpleri ateşe verdikleri görüldü.

Polis ise göstericilere göz yaşartıcı gaz, cop ve plastik mermilerle müdahale etti.

Grev sırasında başkent Madrid ve diğer kentlerde de protestolar düzenlendi.

Genel grev nedeniyle karayolu, demiryolu ve hava ulaşımı grevden etkilenirken iç hat seferleri ve Avrupa kentlerine yapılan uçuşların çoğu iptal edildi.

Sendikalar, Barselona'daki protesto gösterisine 800 bin kişinin katıldığını duyururken, polis ise rakamın 80 bin olduğunu savunuyor.

Protesto gösterilerinin çoğunlukla barışçıl geçtiği ancak bazı gösterilerde dükkânların ve bankaların pencerelerinin taşlandığı bildiriliyor.

Amerikan kahve satıcısı zinciri Starbucks kafelerinden birinin de tümüyle ateşe verildiği bildiriliyor.

Sendikalara göre Madrid'de gösterilere katılanların sayısı ise 900 bin.

Hükümet: Yasa işsizliği azaltacak

Başbakan Mariano Rajoy liderliğindeki sağ hükümet istihdam piyasasındaki yasaları değiştirerek on milyarlarca euro tasarruf yapacağını savunuyor.

Hükümet, işten çıkarmayı kolaylaştırıp emek piyasasını esnekleştirerek, Avrupa Birliği içinde en yüksek işsizlik oranına sahip olan İspanya'da istihdamı artırmayı planlıyor.

İspanya'da çalışabilir nüfusun genelinde işsizlik oranı yüzde 23 iken, 25 yaş altı gençlerde ise oran yüzde 50'lere yakın.

CCOO sendikasının lideri Ignacio Fernandez Toxo, grevin İspanya'daki işçi-işveren ilişkilerinde yapılan gaddarca değişikliğe bir yanıt olduğunu söyledi.

Ülkenin iki büyük sendikası, işverenin çalışanları işten atmasını kolaylaştıran ve tazminatları tırpanlamak yoluyla maliyetini azaltan yeni yasaya karşı çıkıyor.

Dünkü grev, yeni hükümete yönelik ilk ciddi meydan okuma niteliğinde görülüyordu.

Şubat ayında kabul edilen yasa, halen çalışılan her yıl için 45 gün temel alınarak hesaplanan kıdem tazminatı ödemesini 33 günle sınırlıyor.

İspanya'nın durgunluk yaşayan ekonomisinin düzelebilmesi için istihdam yaratılması büyük önem taşıyor.