BIST 10.166
DOLAR 32,28
EURO 35,05
ALTIN 2.425,26
HABER /  GÜNCEL

İspanya ve İtalya çeyrek finalde

Hırvatistan’ı son dakikalarda Navas’ın golüyle 1-0 yenen İspanya C Grubu’nu lider bitirdi. İtalya ise İrlanda karşısındaki 2-0’lık galibiyetin ardından ikinciliği elde etti.

Abone ol

Euro 2012’de C Grubu’nda son maçlarını kazanan favoriler İspanya ve İtalya çeyrek finale yükseldiler.

İspanya karşısında başa baş bir oyun sergileyen Hırvatistan, özellikle ikinci yarıda kendisini çeyrek finale, İspanya’yı da evine gönderebilecek gol şanslarını da yakalamasına karşın, son dakikalarda Jesus Navas’ın golüne engel olamayınca 1-0 sona eren maçın ardından elenen takımlar arasına katıldı.

İtalya ise, grubun galibiyet alamayan tek takımı İrlanda Cumhuriyeti karşısında her iki yarıda bulduğu gollerle elde ettiği 2-0’lık galibiyetle D Grubu’ndan gelecek rakibini beklemeye başladı.

Turnuvanın şu ana kadar oynanan son maçlarında olduğu gibi C Grubu’nda da karmaşık çeyrek finale yükselme senaryoları gündemdeydi.

Bu senaryoların odağında da Gdansk’taki İspanya-Hırvatistan maçı yer alıyordu. Her iki takım da kontrollü başladı. İspanya, İrlanda maçında başarılı bir performans sergileyen Torres’le oyuna başlamış, Hırvatistan ise golcü futbolcusu Jelavic’i yedek kulübesinde bırakmıştı.

Öne çıkan isim de İspanya’nın yetenekli orta sahasını tek başına gölgede bırakan Luka Modric oldu. Maçın en etkili pozisyonunu yaratan isim de Tottenham’ın yıldızı oldu. Maçın 58. dakikası oynanıyordu.

Tottenham yıldızı, İspanya defansının arkasına sarktı ve topu sağ ayağının dışıyla Ivan Rakitic’e gönderdi. Hırvat golcünün kafa vuruşu ise, gecenin en güzel kurtarışı olarak İspanya kalecisi Casillas’e takıldı.

Maç öncesinde nereden çıktığı anlaşılamayan komplo teorileri de yok değildi. Bir iddiaya göre, İspanyollar ve Hırvatlar maçı, ikisini çeyrek finale, İtalya’yı da evine gönderecek tek skor olan 2-2 bitirecekti. Ancak maçın görüntüsü, bırakın dört golü, tek golü atanın kazanacağı izlenimi veriyordu. Nitekim de öyle oldu.

Torres’in yerine Navas’ı, Silva’nın yerine de Fabregas’ı oyuna süren del Bosque’nin stratejisi Hırvatistan daha fazla risk almaya başlamasıyla sonuç verdi.

Maçın 87. dakikası oynanırken, Fabregas Hırvat savunmasının arkasına sarkan iki futbolcudan Iniesta’yi buldu. Iniesta da savunmanın arkasında bomboş pozisyondaki takım arkadası Navaz’ı. Sevilla golcüsü de takımını 1-0 öne geçirdi.

İtalyanlar da çeyrek finalde

Çeyrek final umuduyla turnuvada galibiyeti bulunmayan İrlanda’nın karşısına çıkan İtalya, karşısında dirençli ve saldırgan bir rakip buldu. Ancak İtalyanlar’ın, turnuvada oynadıkları ilk iki maçta kalesinde erken goller gören rakibini püskürtmesi uzun sürmedi ve aradıkları gole ilk yarının bitimine 10 dakika kala Andrea Pirlo’nun korner vuruşunu İrlanda filelerine gönderen Antonio Cassano’nun golüyle ulaştılar.

İtalya’nın ikinci yarıda farka gitmesi beklenirken, gol arayan yine İrlanda göründü. Keith Andrews’le gole ulaşmalarını sağlayacak pozisyonu da yakaladılar, ancak karşılarında deneyimli kaleci Buffon vardı.

İlk yarıda sarı kart gören Andrews, maçın bitimine iki dakika kala hakem Cüneyt Çakır tarafından ikinci sarı kart ve ardından kırmızı kartla cezalandırıldı.

Maçın akıllarda kalan son hamlesi ise Balotelli’den geldi. Savunma disiplininden kopmuş görunen İrlanda’nın kale sahası içine yapılan ortayı yarım voleyle İrlanda ağlarına gönderen Balotelli’nin gol sevincini yedek kulübesine doğru bazı jest ve mimiklerle yapma girişimleri takım arkadaşları tarafından ağzı kapatılarak engellenirken, olası takım içi kriz belki de bu sayede önlenmiş oldu.

Bu sonuçlarla C Grubu’nu İspanya lider, İtalya da ikinci sırada bitirmiş oldu.

Rakipleri ise D Grubu’nda bugün oynanacak maçlar sonunda belli olacak.

İngiltere, Fransa ve Ukrayna çeyrek final umutları olan takımlar. Fransa, İsveç; İngiltere de Ukrayna’yla karşı karşıya gelecek. .