BIST 9.008
DOLAR 32,33
EURO 35,04
ALTIN 2.280,65
HABER /  GÜNCEL

İspanya referandum sonuçları sonuç şimdiden kriz çıkardı!

İSPANYA referandumu sonuçları ülkeyi karıştırdı. Katalonya'nın bağımsızlık referandumunu Madrid hükümetinin engelleme çabası krize neden oldu.

Abone ol

İSPANYA'nın Katalonya bölgesinde bugün düzenlenen bağımsızlık referandumu öncesi özerk yönetim ile merkezî hükümet arasındaki gerilim tırmanıyor.

Katalonya lider  Carles Puigdemont'un oy vereceği Girona'daki sandıkta, seçmenler ile polis arasında çatışma çıktı. Polis kilitlenen kapıları açmaya çalışıyor. İspanya İçişleri Bakanlığı, ulusal polisin bazı seçim sandıklarını ve oy pusulalarını ele geçirmeye başladığını açıkladı.

Madrid yönetiminin referandumu yasadışı addetmesi ve Anayasa Mahkemesi'nin oylamayı askıya alması sonrası harekete geçen Katalan ayrılıkçılar, sandıkların kurulacağı yerlerin güvenlik görevlileri tarafından kapatılmasını engellemek için bu binaları cuma gününden itibaren işgal etmeye başladı.

Kendilerini barışçıl bir şekilde sandıkları koruyan vatandaşlar olarak ifade eden Katalanlar, sandıkların ağırlıklı olarak kurulacağı okul binalarında geceyi geçirirken, kararlı ayrılıkçılar Telegram isimli uygulama üzerinden organize olarak barışçıl işgal eylemlerine devam ediyorlar.

İşgal eylemlerinin bugün düzenlenecek oylamaya kadar devam etmesi bekleniyor. Ancak cumartesi günü okullardaki işgalcilerle konuşan İspanyol polisi, velilere bugün TSİ 05:00'e kadar bulundukları yerleri boşaltma talimatı vermişti.  Polis ayrıca şu ana kadar 2 bin 315 oy verme noktasının bin 300'ünün kapatıldığını açıkladı. 163 okul halen veliler tarafından işgal altında.

HALKA ÇAĞRI: EVLERİNİZDEKİ OY PUSULALARINI KULLANIN

Katalonya hükümeti, Madrid'in tüm itirazlarına rağmen bu sabah yapılacağını açıkladığı bağımsızlık referandumu için halka çağrı yaptı ve evlerinde kendi yaptıkları oy pusulalarını kullanabileceklerini açıkladı.

İspanya'nın Katalonya özerk yönetiminde, ülkeyi son yıllardaki en büyük anayasal krize sürükleyen bağımsızlık referandumu için binlerce Katalan yağmurlu havaya rağmen sabah erken saatlerde oy kullanacakları yerlerin önünde kuyruk oluşturdu.Katalonya hükümeti, Madrid'in tüm itirazlarına rağmen bugün yapılacağını açıkladığı bağımsızlık referandumu için halka çağrı yaptı ve evlerinde kendi yaptıkları oy pusulalarını kullanabileceklerini açıkladı.

İspanya'nın Katalonya özerk yönetiminde, ülkeyi son yıllardaki en büyük anayasal krize sürükleyen bağımsızlık referandumu için binlerce Katalan yağmurlu havaya rağmen sabah erken saatlerde oy kullanacakları yerlerin önünde kuyruk oluşturdu.

"BAŞKAN HAPSE"

İspanya'nın ulusal ve anayasal birliğini savunan dövizler ve İspanyol bayrakları taşıyan kalabalık, "Katalonya, İspanyadır", "Oy kullanmayacağız", "Puigdemont (Katalonya başkanı) hapse" sloganları attı.

Barselona dışında Madrid, Sevilla, Zaragoza, Valencia, Palma ve Vitoria gibi farklı şehirlerde, referandum karşıtı gösteriler organize edildi. 
Bask özerk bölgesinin Bilbao kentinde de Katalonya'daki referanduma destek için yürüyüş düzenlendi.

Öte yandan Katalonya özerk yönetim hükümetinin girişimiyle referandumun gerçekleştirilmesi olasılığına karşı Katalonya yerel polisi, ulusal polis ve jandarma müdahale etmek için hazır bekletiliyor. Bağımsızlık yanlıları da sabah saat 05.00'ten itibaren oy kullanma merkezi olarak açıklanan okulların kapısında kuyruklar oluşturulması çağrısı yapıyor.

İspanya Katalonya referandumda gerginlik sandıklara el konulduİspanya Katalonya referandumda gerginlik sandıklara el konulduİspanya Katalonya referandumda gerginlik sandıklara el konulduİspanya Katalonya referandumda gerginlik sandıklara el konulduHABERİN FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYIN