BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

İsot için son hazırlıklar sürüyor

Şanlıurfa’da isotun son ürünün hazırlanması çalışmaları sürüyor. Kış aylarının başlamasıyla beraber kent merkezinde onlarca kadın kırmızıbib...

Abone ol

Şanlıurfa’da isotun son ürünün hazırlanması çalışmaları sürüyor. Kış aylarının başlamasıyla beraber kent merkezinde onlarca kadın kırmızıbiberleri temizleyerek isot haline getirmeye çalışıyor.
Hal pazarından alınan yüzlerce biber çuvalı kadınların hummalı şekilde çalışmasıyla temizlenip güneşin altına kuruması için bırakılıyor. Günlerce güneş altına bekletilen biberler kuruduktan sonra bu kez poşetin içine konularak güneş altına seriliyor. Güneşin etkisiyle siyahlaşan ve kuruyan biberler daha sonra çekme makinelerinde çekilerek pul biber haline dönüştürülüyor.
Konuyla ilgili konuşan bir kadın, “Biz bu biberleri çuvallar halinde hal pazarından alıyoruz. Ardından evimize getirip içini temizliyoruz. Yani içindeki tohumlarını çıkartıyoruz. Tohumları çıkartılan biberleri alıp burada arazilere serdiğimiz örtülerin üzerine koyup güneş altına kuruması için bırakıyoruz. Güneşte 2-3 gün kalan biberler biraz kuruduktan sonra şeffaf poşetlerin içine koyup tekrardan yine güneşin altına bırakıyoruz. Ondan sonra yaklaşık 1 hafta daha güneşte bekletip isot makinelerinde çektiriyoruz ve pul biber haline dönüyor” diye konuştu.
Pul biberleri yemeklerde kullandıklarını, hemen hemen her yemeğe de bu pul biberleri kattıklarını vurgulayan kadınlar, Şanlıurfa’da özellikle lahmacun, çiğköfte ve ciğer kebabı gibi yemeklerde kullanıldığını söyledi.
(İHA)