BIST 10.172
DOLAR 32,21
EURO 34,82
ALTIN 2.424,90
HABER /  GÜNCEL

İslama 'faşist' diyen Hollandalı siyasetçi için karar günü

Hollanda'nın Özgürlük Partisi'nin lideri Geert Wilders, bir konuşmasında İslamı 'faşist' diye tanımlarken Kuran'ı Hitler'in Kavgam kitabıyla karşılaştırmıştı.

Abone ol

Hollandalı aşırı sağcı siyasetçi Geert Wilders'e halkı Müslümanlara karşı kin ve nefrete tahrik etme suçlamasıyla açılan davada bugün karar açıklanıyor.

Amsterdam'daki mahkemenin kararı TSİ 11'de açıklaması ve Hollanda televizyonlarının da canlı yayınlaması bekleniyor.

Geert Wilders'in hakkındaki tüm suçlamalardan aklanacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Hollanda'nın Özgürlük Partisi'nin lideri Wilders, konuşmasında İslamı "faşist" olarak tanımlamış, Kuran'ı Hitler'in Kavgam kitabıyla karşılaştırmıştı.

Geert Wilders sözlerinin İslam üzerine meşru bir siyasi tartışmanın parçası olduğunu savunuyor ve Müslümanları hedef almadığını söylüyor.

Hollanda yasalarına göre dini hedef alan açıklamalar yapmak, yasal.

Ama ülkede davayı açan azınlık grupların üyeleri, Wilders'in ifadelerinin ayrımcılığın ve Müslümanlara karşı şiddetin artmasına neden olduğu görüşünü savunuyor.

Davacılar, sembolik 1 euroluk bir ceza verilmesini istiyor.

BBC'nin Amsterdam'daki muhabiri Lauren Comiteau, böyle bir cezanın verilmemesi halinde davanın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşınabileceğini belirtiyor.

Lideri olduğu Özgürlük Partisi'nin Hollanda'da yeni koalisyon hükümetine dışarıdan verdiği destek nedeniyle Geert Wilders geçen yıl siyasette kilit bir konuma gelmişti.

Wilders'ın yönettiği 17 dakikalık Fitne adlı film İslam çevrelerinde protestolara yol açmıştı.