BIST 9.916
DOLAR 32,51
EURO 34,90
ALTIN 2.436,23
HABER /  DÜNYA

IŞİD'in en kanlı videosuna ilginç yorum!

Uzmanlar IŞİD’in tüyler ürperten son videosunu değerlendirdi: Örgüt çaresizlik içinde...

Abone ol

Kan dondurucu infaz görüntüleriyle akıllara kazınan Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) yeni yayınladığı infaz videosu, uzmanlar tarafından ‘savunma pozisyonunda‘ bulundu.

Görüntüleri inceleyen uzmanlara göre, Amerikalı yardım görevlisi Peter Kassig’in (Müslüman olduktan sonra aldığı isimle Abdülrahim Kassig) kafasının kesilerek öldürüldüğü görüntülerde öncekilerden bazı farklılıklar var.

‘Çaresizlik göstergesi'

Radikalizmle mücadele eden düşünce kuruluşu Quiliam Vakfı’nın başkanı Haras Refik’e göre, bu video IŞİD’in kendini tehdit altında hissettiğini gösteriyor. CNN’e konuşan Refik, “IŞİD, ABD öncülüğündeki koalisyona karşı kaybetmeye devam ettikçe, güçlü olduklarını kanıtlamak isteyecekler ve biz gün geçtikçe daha vahşi videolar göreceğiz” diyerek, son videoyu ‘çaresizlik göstergesi’ diye niteledi.

IŞİD’in daha önceki videoların aksine bir sonraki hedefini açıklamaması da dikkat çekerken, Emerli Yarbay Joe Ruffini’ye göre IŞİD bu değişiklikle Suriye ve Irak halkına ‘bana itaat etmezseniz olacakları biliyorsunuz‘ mesajını vermek istiyor.

‘Kassig kaçmaya çalışmış olabilir’

Öte yandan videoda bir diğer farklılık da infaz görüntülerinin tek kamerayla çekilmiş olması. New York Times gazetesine göre, bu, Kassig’in öldürülmeden önce kaçmaya çalıştığı anlamına gelebilir.

Görüntüleri gazete için değerlendiren terör uzmanı Daveed Gartenstein-Ross, “Bu durumun IŞİD’in tercihi olduğunu düşünmüyorum” ifadelerini kullandı. Gartenstein-Ross, “Muhtemelen, Kassig öldürülürken yolunda gitmeyen bir şeyler oldu” dedi.