BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

IŞİD'in elindeki seks köleleri kurtarma ağı

Guardian gazetesi, Irak'ta seks kölesi olarak kullanılan Ezidi kadınları IŞİD'in elinden kurtaran gizli bir ağ olduğunu yazdı.

Abone ol

İNGİLİZ Guardian gazetesi IŞİD'in elindeki seks kölelerini kurtarmak için kurulan ağın başında 'Ebu Şuja' olarak bilinen Iraklı Ezidi bir tüccar olduğu yazdı.

Ebu Şuja, geçen yaz, Irak'ın kuzeyinde Hristiyanların yoğun yaşadığı bir bölgede Avustralya doğumlu IŞİD üyelerinin yedi kadını tuttukları bir eve düzenledikleri 'kurtarma operasyonu'nu anlatıyor. Avustralyalılar evden ayrıldıkları sırada "Adamlarımızdan ikisi evin içine girdi, üçü bölgede durumu izlemek için konuşlandı. Kadınları heöen Rakka'da güvenli bir yere götürdük, o gece orada kaldılar. Ertesi gün Türkiye'de Gaziantep'e götürdük" diyor.

Ebu Şuja, Rakka'dan çıkarken IŞİD'in kontrol noktasına takıldıklarını fakat, sorunsuz geçtiklerini söylüyor.

Gazetenin haberine göre Ebu Şuja'nın kurduğu ağ, geçen Ağustos ayında IŞİD'in Sincar bölgesine düzenlediği saldırıda ele geçirdiği kadın ve çocuklardan yüzlercesini kurtardı. IŞİD saldırılarından önce sınırı sık sık geçen bir tüccar olduğunu belirten Ebu Şuja, ne tür bir iş yaptığının ayrıntılarını vermese de, Ezidilerin kurtarılması için kurduğu ağı daha önce faydalandığı isimlerden oluşturmuş.

Ezidi tüccarın sayıları üç ve yedi arasında değişen üyelerden oluşan kurtarma ekipleri ve Suriye'de IŞİD kontrolündeki bölgelerde birkaç 'güvenli yer' olarak kullandığı bölgeler var.

Gazeteye ağı hakkında bilgi veren Ebu Şuja, altı ay önce IŞİD'in üyelerinden ikisini yakalayıp kafalarını kestiğini ve Rakka'nın merkezinde direklere astığını söylüyor ve ekliyor:

"Her şeyi büyük bir gizlilik içinde yapmalıyız yoksa biteriz. Dünya bizi umursamadı. Bizi koruyacak kimse yok. Kendi halkımızı kendimiz çıkarmalıyız."