BIST 10.058
DOLAR 32,38
EURO 34,67
ALTIN 2.401,45
HABER /  GÜNCEL

IŞİD videosunda ikinci Fransa vatandaşı

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, IŞİD'in haftasonu yayımladığı videoda ikinci Fransa vatandaşını tespit ettiklerini söyledi. Hollande, ailelerin çocuklarının cihada katılmasına engel olmak için temkinli ve katı davranması gerektiğini belirtti.

Abone ol

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, IŞİD'in haftasonu yayımladığı videoda ikinci Fransa vatandaşını tespit ettiklerini söyledi.

Doğruluğu teyit edilen videoda ABD vatandaşı yardım görevlisi Abdülrahim Kassig ile 18 Suriyeli asker öldürülüyor ve militanların yüzü gösteriliyordu.

Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, haftaiçinde bir açıklama yaparak, videodaki militanlardan birinin 22 yaşındaki Fransız Maxime Hauchard olduğunu teyit etmişti.

Görüntülerde ikinci bir Fransız cihatçının olduğu da Hollande tarafından açıklandı.

Hollande ayrıca açıklamasında görüntüleri "vahşi, acımasız ve insanlık dışı" olarak tanımladı.

Militanlardan bir diğerinin ise 20 yaşındaki İngiltere vatandaşı Nasser Muthana olduğu iddia edilmişti.

'Aileler cihatçı siteler konusunda bilgilendirilmeli'

AFP Haber Ajansı, ikinci Fransız cihatçınının 22 yaşındaki Ebu Othman adlı kişi olduğunu ve Suriye'ye gitmeden önce Paris'in banliyölerinde yaşadığını öne sürdü.

Özellikle son videoda iki Fransa vatandaşının yer almasının ülkede gerginliğe yol açabileceği belirtiliyor.

Açıklamasında bu konuya da değinen Fransa cumhurbaşkanı, ailelerin cihatçı internet siteleri konusunda daha fazla bilgilendirilmesi gerektiğini söyledi.

Cihatçılar ülkeye geri dönüyor

Avrupa'dan Suriye ve Irak'a cihada gidenlerin çoğunluğunu Fransa vatandaşları oluşturuyor.

Yaklaşık 1000 Fransızın cihada katıldığı tahmin ediliyor.

En az 100 cihatçının ise Fransa'ya geri dönüş yaptığı kaydediliyor.

Bu sene Brüksel'deki Yahudi müzesine saldırı düzenleyen ve dört kişiyi öldüren saldırgan Mehdi Nummouche da Fransa vatandaşıydı ve Suriye'de cihatçı olarak savaşmıştı.

Fransa bu ay ilk defa cihattan dönen birini terörizm yasaları çerçevesinde yargıladı ve yedi yıl hapis cezasına çarptırdı.