BIST 10.083
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.424,75
HABER /  GÜNCEL

IŞİD son durum Karakozak'tan kaçtılar

IŞİD son durum haberleri Musul'dan geldi. Süleyman Şah Türbesi'nin de bulunduğu Karakozak bölgesinden IŞİD geri çekildi.

Abone ol

IŞİD son durum... 21 Şubat tarihinde gece yarısı operasyonu ile tahliye edilen Süleyman Şah Türbesi’nin bulunduğu Karakozak bölgesinde bugün şiddetlenen çatışmalar sonrası İŞİD Karakozak Köprüsü'nü havaya uçurarak bölgeden çekildi.

Özgür Suriye Ordusu ve YPG güçleri İŞİD’e karşı 22 Şubat'tan beri Halep’in Mumbuç ilçesine bağlı Karakozak çevresinde çatışıyor. Al Jazeera Türk’ün haberine göre, İŞİD’in köprü çevresine 4 gün önce patlayıcı döşediklerini ve bugün akşam saatlerinde köprünün büyük bir gürültüyle havaya uçurulduğunu kaydettiler. Karakozak köprüsünün havaya uçurulması ile Süleyman Şah Türbesi’nin eski yeri ile kara ulaşımıda ortadan kalktı. İŞİD, Fırat Nehri üzerindeki Cerablus ilçesinde bulunan Şuyuh köprüsünüde 6 Mart tarihinde havaya uçurdu.

Cerablus ve Rakka arasında Fırat nehri boyunca 4 Köprü bulunmakta. İŞİD Fırat nehrinin doğusuna çekilirken batı tarafında Özgür Ordu ve YPG güçleri bulunuyor. 12 Mart Perşembe günü köprüyü ele geçirmek için saldıran Özgür Suriye Ordusu’na bağlı birliklerin patlayan mayınlardan dolayı 2 askerinin öldüğü ve yeniden geri çekilmek zorunda kaldığı bildirildi. Bugün sabah saatlerinde çatışmalar yeniden şiddetlenirken İŞİD’in köprüyü havaya uçurarak çekilmesinden sonra köprü ve çevresinin Özgür Suriye Ordusu ve YPG güçlerinin kontrolüne geçtiği duyuruldu.

Karakozak, eskiden Süleyman Şah Türbesi'nin bulunduğu yerin çevresindeki yaklaşık 20 Türkmen köyü'nden biri. Türkiye sınırları dışındaki tek Türk toprağı olan Süleyman Şah Türbesi'nin eski yerinin bulunduğu Karakozak köyü geçen yıl 13 Mart'ta IŞİD'in eline geçmişti. IŞİD, 22 Mart günü türbeyi koruyan Türk askerleri üç gün içinde çekilmezse saldırı düzenleyeceğini duyurmuştu.
Türkiye, 22 Şubat'taki Şah Fırat Operasyonu'yla karakoldaki askerleri tahliye etti. Süleyman Şah Türbesi de Şanlıurfa'nın Birecik ilçesinin sınır bölgesindeki Eşme köyünün tam karşısındaki bölgeye taşındı. Yeni türbenin inşaatı sürüyor.

isid-son-durum.jpg
22 MART'TA TEHDİT EDİLMİŞTİ

IŞİD'in türbeye saldırı tehdidinde bulunduğu 22 Mart 2014'te o sırada Dışişleri Bakanlığı görevini yürüten Başbakan Ahmet Davutoğlu "Her an her türlü riskle karşı karşıya kalabilir, olabilecek bütün senaryolara hazırlıklı olmak şarttır. Türk topraklarına söz konusu olabilecek bir müdahale cevabını görür. Oradaki Mehmetçiğimizin güvenliği, bizim için 75 milyon vatandaşımızın güvenliğidir" ifadelerini kullanmıştı.