BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

IŞİD Irak'ta Samarra'ya saldırıyor

Şiiler tarafından kutsal kabul edilen El Askeriye türbesinin bulunduğu kente beş ayrı araçla bombalı saldırı ve havan saldırıları düzenlendi. Grubun kenti kuşattığı söyleniyor.

Abone ol

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanları Irak'ta başkent Bağdat'ın kuzeybatısındaki Samarra kentine şiddetli saldırılar başlattı.

Kontrol noktalarına beş ayrı bomba yüklü araçla intihar saldırıları düzenleyen örgütün daha sonra havan topları ile şehre saldırdığı bildirildi. Saldırılarda iki kişinin öldü, 28 kişi ise yaralandı.

Şehir kuşatıldı

IŞİD'in şehri kuşattığı bildirildi. Samarra'da nüfüsun çoğunluğunu Sünni Müslümanlar oluşturuyor. Öte yandan kenttte Şiilerin 11'inci İmamı olan Hasan El Askeri'nin türbesi bulunuyor ve burası Şiiler tarafından kutsal sayılıyor.

IŞİD Şiileri İslam dışı olarak tanımlıyor ve öldürülmeleri gerektiğini söylüyor.

Saldırılar patlayıcı ile doldurulmuş su tankları taşıyan pick-up'larla gerçekleştirildi.

Örgüt daha önce de Samarra'ya saldırmış, Şii milisler ve güvenlik güçleri ABD öncülüğündelki koalisyonun da destepi ile şehrin düşmesini önlemişti.

Hedefte El Askeri türbesi mi var?

El Askeri türbesi 2006 yılında El Kaide tarafından saldırıya uğrayarak tahrip olmuştu. Bu olayın ülkede yıllarca sürecek olan mezhep çatışmalarını tetiklediği düşünülüyor.

Türbenin altın rengi kubbesinin ve minarelerinin tamiri neredeyse tamamlanmak üzere ve birçok insan IŞİD'in burayı yeniden yok etmek istediğine inanıyor. Havan saldırıları sonucu atılan toplar türbenin girişine 15 metre kadar yaklaşmış durumda.