BIST 9.722
DOLAR 32,51
EURO 34,93
ALTIN 2.423,80
HABER /  DÜNYA

IŞİD ile Kobane arasında 25 km. kaldı!

Kobane Kontonu Basbakanı Enwer Mislim hem IŞİD ile YPG arasındaki çatışmalarda son durumu anlattı...

Abone ol

İNTERNETHABER.COM
IŞİD'in Suriye'nin Kürt bölgesi Rojava'daki Kobane Kantonu'na yönelik saldırısı üçüncü gününe girerken Kürt cephesinden uluslararası yardım çağrısı geliyor. Gazeteci Mutlu Çiviroğlu'na konuşan Kobane Kontonu Basbakanı Enwer Mislim hem IŞİD ile YPG arasındaki çatışmalarda son durumu anlattı hem de ABD öncülüğündeki ululslararası bloka seslendi.

"IŞİD 15 KÖYÜ ELE GEÇİRDİ AMA YPG DİRENİŞİ SÜRÜYOR"

IŞİD'in Kobane kırsalındaki toplam 15 Kürt köyünü ele geçirdiğini açıklayan Mislim, YPG'nin bu bölgelerdeki varlığını koruduğunu ve çatışmaların devam ettiğini söyledi. Şu ana dek hiç bir yardım almadıklarını kaydeden Mislim hem ABD öncülüğündeki koalisyona hem de Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nden yardım beklediklerini söyledi.

TÜRK TRENLERİ IŞİD'E YÜK İNDİRDİ? TANIKLAR VE GÖRÜNTÜLER VAR!

IŞİD'in ikinci bir Şengal katliamı peşinde olduğuna vurgu yapan Mislim Türkiye'nin IŞİD'e desteğe devam ettiğini söyledi. Mislim "Bize ulaşan bazı bilgilere göre bu yeni saldırılar başlamadan iki gün önce, Kobanê ve kuzeyi arasındaki bölgede, IŞİD’in sığınmaya çalıştığı bir köy var. Sınırdaki birkaç köyde Türk trenleri 10 dakika, 20 dakika gibi durmuşlar ve bazı yükler indirilmiş. Görgü tanıkları var, görüntüler var." dedi.

İşte Mislim'in açıklamaları:

enwer-mislim.jpgIŞİD'İN AĞIR SİLAHLARI NEDENİYLE ZOR DURUMDA KALDIK

Sayın Enwer Mislim, son birkaç gündür IŞİD çok büyük bir güçle Kobanê’ye ve köylerine saldırıyor. Son saldırılar hakkında biraz bilgi verir misiniz, neler oluyor Kobanê’de?

IŞİD, Kobanê’ye girmek için zaten bir yıla yakın bir süredir ağır saldırılıyor gerçekleştiriyordu. Fakat iki gün önce tekrar saldırmaya başladıklarında bu sefer buraya daha büyük bir güç yığdılar. Tanklar, toplar ve Musul’dan getirdikleri Hummer ve silahlarla Kobanê’ye yöneldiler. Kobanê’nin doğusundan, batısından ve kuzeyinden saldırarak bütün güçlerini ortaya koyup Kobanê’yi düşürmek istiyorlar. Burada bir katliam gerçekleştirmek istiyorlar. Şengal’de çocukları öldüren, kadınları kaçıran IŞİD, aynı şeyi Kobanê’de de yinelemek istiyor. YPG ve halk da bu radikal güçler karşısında onurlu bir direniş örneği sergiliyor. Fakat kullandıkları ağır silahlar yüzünden biraz zor durumda kaldığımız söylenebilir.

ŞENGAL'DEKİ ACI GEÇMEDEN KOBANE ACISI YAŞATMAK İSTİYORLAR

YPG’nin yayınladığı videolarda da görülen o ağır silahlar karşısında Kobanê halkı ne kadar direnebilir ki?

Kobanê halkı daha önce de direniş gücünü ispatlamıştı zaten ve bu direniş devam ediyor şimdi. IŞİD’i daha da vahşileştiren asıl şey, Musul’da ele geçirdikleri Amerikan silahları. Tanklar, toplar, Hummer ve uzun namlulu silahlarla saldırıyorlar. Kobanê halkı kanlanın son damlasına kadar direneceklerini söylüyorlar. Evet, direniş olarak büyük bir direniş söz konusu fakat bu tek başına yetmiyor, uluslararası güçlerin desteği lazım. Yine aynı şekilde Kürdistan ve dünyanın dört bir yanındaki Kürtlerin desteği lazım. Yani büyük bir tehlike söz konusu ve eğer Kobanê’de bir katliam geçekleşirse insan haklarını savunan kuruluşlar da bunun sorumlusu olurlar. Şengal’deki acıyı atlatmadan, bize Kobanê acısı yaşatmak istiyorlar.

NE YAZIK Kİ HİÇ BİR YARDIM GELMEDİ

Uluslararası bir destekten bahsediyorsunuz. Paris’te özel bir toplantı yapıldı, ABD Başkanı Obama’nın da IŞİD’e saldırdıkları yönünde birkaç defa açıklaması oldu. Uluslararası güçlerden size bir yardım gelmedi mi şimdiye kadar ya da bu uluslararası güçler ile destek için görüşmeler yapıyor musunuz?

Ne yazık ki bu saate kadar da herhangi bir yardım yapılmış değil. Paris’te yapılan ittifak ve Sayın Obama’nın açıklamaları bizi umutlandırdı fakat henüz ortalıkta bir şey yok. Başta Amerika olmak üzere, uluslaraası güçlerden, Rusya’dan, Fransa’dan, İngiltere’den Kobanê’ye destek olmalarını istiyoruz. IŞİD gittikçe büyüyor, eğer bir an önce pratiğe geçip IŞİD’e saldırmazlarsa, hiçbir güç daha sonra IŞİD’i durduramaz ve büyüyecek bir IŞİD çok büyük katliamlar gerçekleştirir.

TÜRKİYE'NİN IŞİD'E DESTEĞİ DEVAM EDİYOR

Özellikle de Kürt basınında yer alan bazı haberlere göre Türkiye aktif bir şekilde IŞİD’e yardım ediyor. Sınıra gelen bir tren ile IŞİD’e yardım gönderildiği iddia ediliyor. Neler diyeceksiniz bu konuda, doğru mu bu iddialar?

Bize ulaşan bazı bilgilere göre bu yeni saldırılar başlamadan iki gün önce, Kobanê ve kuzeyi arasındaki bölgede, IŞİD’in sığınmaya çalıştığı bir köy var. Sınırdaki birkaç köyde Türk trenleri 10 dakika, 20 dakika gibi durmuşlar ve bazı yükler indirilmiş. Görgü tanıkları var, görüntüler var. Burada herkesin dikkatin bir noktaya çekmek istiyorum, IŞİD neden Kobanê’nin kuzeyinde ya da batısında değil de sadece doğusunda kuvvetli? Tren orada durduğu için IŞİD’e oradan yardım yapıldığı yönünde şüphelerimiz var.

Bahsettiğiniz bu görüntüler nerede? Kamuoyu bunlara nerden ulaşabilir?

Oralara yakın köylerde yaşayan insanlarımızın elinde sözkonusu görüntüler var. Fakat onların dört bir tarafa dağıldı. Yakın bir zamanda basın ile görüşmeler gerçekleştireceğiz, onlar da bunu dile getirebilirler. Uluslararası yardım kuruluşların yöneticileri de gelip trenin orada durduğuna tanıklık eden insanlarla görüşebilir. Hangi sebeple olursa olsun fark etmez, trenin IŞİD’in yakınında olduğu bir köyde durması akıllara IŞİD’e destek ihtimalini getiriyor.

YPG'NİN ELİNDEN ÇIKAN KÖY SAYISI 15

IŞİD’in eline geçen köyler konusunda farklı söylentiler var. Bu IŞİD karşısında bir yenilgi mi yoksa YPG’nin elinden çıkan bu köyler IŞİD’e karşı bir taktik mi? Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü, terk edilen köylerin sayısının 20 olduğunu söylüyor. Sizin elinizdeki bilgilere göre YPG’nin denetiminden kaç köy çıkmış ve bunun sebebleri neler?

Hepimiz biliyoruz ki IŞİD masum sivil insanları kesiyor, bu doğal olarak bir korku dalgası yaratıyor insanlarda. Yine IŞİD, siviller köyler, boşaltılsın diye, köylerin üzerine toplarla saldırıyor. YPG’nin elinden çıkan köy sayısı 15’dir ama direniş devam ediyor. İnsanlar IŞİD’in insanlık dışı saldırılarından korktuğu için köyleri boşaltıyorlar aslında. Kobanê’ye doğruya gidiyorlar. Fakat en kısa zamanda bize yapılacak yardım ile saldırıları en iyi şekilde püskürtmeyi planlıyoruz. Başta Amerika olmak üzere uluslararası güçlere bir kez daha seslenmek istiyorum, Fransa, İngiltere, Türkiye, IŞİD’in yok etmek isteyen bütün devletler bize yardım etmeliler.

IŞİD İLE KOBANE MERKEZİ ARASINDA 25-30 KM KALDI!

Bazı okurlarımız soruyor, IŞİD şu an Kobanê’nin merkezine kaç km yakın?

25-30 kilometrelik bir mesafe aramızda var.

Uluslararası güçlere seslendiniz, peki Kürtlere neler diyeceksiniz?

Kobanê Kürtlerin iradesini temsil ediyor. Kobanê, Rojava’nın, Kürdistan’ın bir parçasıdır. Kobanê’nin düşüşü Kürdistanilerin yenilgisi olur, bunun için biz var gücümüzle direniyoruz. Sizin aracılığınızla başta dışardaki Kobanêli gençlere sesleniyorum, dönüp kendi halklarını korusunlar. Yine aynı şekilde Kürdistanlı genç kardeşlerimiz de, daha önce yaptıkları gibi tekrar glip Kobanê’ye sahip çıksınlar. Kürdistan’ın doğusundan ve güneyinden insanlar da yardım elini uzatıp, bu direniş katılmalılar. Nerede olursa olsun, herkes kendi yerinde, kendi imkanları doğrultusunda bir şeyler yapmalı. IŞİD’e yardım eden devletlerin konsolosluklarına gidip bu yardımı kesmeleri yönünde baskılar yapılmalı. Bize destek için bir kamuoyu oluşturulmalı. Dışardaki insanlarımızdan bunu bekliyoruz.

Bazı Kürt siteleri Kobanê’ye dönmek isteyen insanların sınırda Türkiyeli yetkililer tarafından engellendiğini yazıyorlar. Bu iddialar doğru mu?

Bazen bu tür sıkıntılar yaşanıyor, doğrudur. Fakat şu an bir savaş hali söz konusu ve gelmek isteyen insanlar Türkiye’deki yetkililer sorun çıkarsa da bir şekilde geçebilirler. Fakat biz Türkiye’deki yetkililerin, IŞİD’in Ortadoğu’da bir salgın hastalık gibi yayıldığını bilmelerini istiyoruz. Eğer IŞİD bu mıntıkayı ele geçirirse bir sonraki hedefi Türkiye olur. Bunun için Türk yetkiler bir kez daha oturup hesap kitap yapmalı ve Kobanê Kantonu’na destek çıkmalılar, yani gençlerin Kobanê’ye geçmesine de izin vermeliler.

YPG NASIL BU KADAR AZ KAYIPLA SAVAŞIYOR?

Peki YPG’den kaç kişi yaşamını yitirdi ve IŞİD’den kaç kişi öldürüldü? Dün, Minbic hastanelerine birçok IŞİD üyesinin cesedinin getirildiği, birçok yaralınıın olduğu yönünde haberler vardı. Biraz da bu konuda bilgi verir misiniz?

Bu saate kadar 8 şehit verdik. 5 kişiyi dün ilan etmiştik, bugün de 3 kişi şehit oldu. Takip ettiğimiz kadarıyla ve köylerden bize ulaşan bilgiler doğrultusunda onlardan yüzden daha fazla kişi öldürüldü diyebiliriz. Büyük gruplar halinde geliyorlar fakat YPG direnişiyle bozguna uğratılıyorlar. Sadece Minbic’de değil, Tilabyad’de de kayıplar verdiler. Kimilerini de Türkiye’ye geçirip muayene ettirmek istediler.

Askeri olarak bu büyük bir başarı fakat bu büyük saldırıları YPG nasıl oluyor da az kayıpla püskürtebiliyor?

Onlar YPG noktalarına yüzlerce kişiyle saldırıyor ve YPG de savunmasını yapıyor. Elimizde hafif silahlar var fakat yine de sonuç alabiliyoruz. Biz savunma pozisyonunda olduğumuz için az sayıda şehit veriyoruz, bazen de taktiksel olarak geri çekiliyoruz ve sonra mevcut duruma göre hareket ediyoruz.

BARZANİ'DEN YARDIM YOK!

Peki Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nden size herhangi bir destek geldi mi?

Şu ana kadar herhangi bir destek söz konusu değil fakat sesimizi duysunlar, yardımlarını bekliyoruz. Güneyli kardeşlerimiz Şengal’deki acının ne kadar büyük bir acı olduğunu çok iyi biliyorlar. Aynı şeylerin Kobanê’de yaşanmasını istemeyen kardeşlerine yardım elini uzatıp seferberliğe katılmalarını umuyoruz.

Son olarak şunu sormak istiyorum: Kanton yönetiminden biri olarak köylerin arasında dolaşıyorsunuz, halkın morali nasıl, neler hissediyorlar?

Bölgede bir savaş söz konusu fakat yine de halkın morali yüksek. Sonuna kadar direneceklerini söylüyorlar. Çok az sayıda insanımız IŞİD’in vahşetinden korkup kendi yerlerini terk ettiklerini, terk edeceklerini söylüyorlar. Fakat genel olarak Kobanê halkı büyük bir direniş örneği sergiliyor. Kobanê’de yaşayan herkes, hatta Türkmenler ve Araplar da IŞİD’e karşı YPG saflarında savaşıyorlar. Halkları, dinleri yok etmek isteyen IŞİD’e karşı bütün uluslararası güçleri, Amerika’yı, Fransa’yı, İngiltere’yi, Türkiye’yi bir kez daha bizimle dayanışmaya davet ediyoruz.