BIST 10.046
DOLAR 32,43
EURO 34,61
ALTIN 2.382,74
HABER /  GÜNCEL

IŞİD Endonezya'yı tehdit ediyor mu?

IŞİD militanları Irak ve Suriye'deki bazı bölgeleri ele geçirerek güçlenmesi dünyanın en büyük Müslüman nüfusuna sahip ülkesi Endonezya da kaygı yarattı. Endonezyalı yetkililer IŞİD öğretisini ülkede yasakladı.

Abone ol

IŞİD militanları Irak ve Suriye'deki bazı bölgeleri ele geçirerek güçlenmesi dünyanın en büyük Müslüman nüfusuna sahip ülkesi Endonezya da kaygı yarattı.

Endonezyalı yetkililer ülkedeki radikallerin IŞİD'e katılmasından endişe duyuyor.

Ülkedeki birçok radikal grup yaptıkları toplantılar sonrasında adını İslam Devleti olarak değiştiren ve eski adıyla Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) olarak bilinen örgüte desteklerini açıkladılar.

Bu toplantılarda birçok Endonezyalının IŞİD bayraklarını salladığı ve IŞİD leyine sloganlar attığı görüldü.

Geçtiğimiz haftada Suriye'de çekildiği tahmin edilen ve Youtube'de yayınlanan bir videoda Endonezyalı bir grup genç IŞİD'e katılmaları için diğer gençlere çağrıda bulunuyordu.

Endonezya uzun süredir radikal gruplara karşı mücadele yürütüyor ve bu mücadele uzmanlar tarafından genellikle başarılı olarak nitelendiriliyor.

Endonezya’da bazı radikal militan ağları çökertilmeye başarıldı.

Endonezya'da radikal İslamcı hareketin en önde gelen liderlerinden biri olarak gösterilen Ebubekir Beşir ise 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Cemaat-i İslamiye (İslami Cemaat) örgütünün kurucusu olarak gösterilen Ebu Bekir Beşir geçen ay IŞİD'e desteğini açıkladı.

Buna karşılık olarak Endonezyalı yetkililer ise IŞİD öğretisini ülkede yasakladı.

Hükümet yetkilileri IŞİD propagandası yapan internet sitelerine ulaşımın engelleneceğini ve çatışma altındaki Ortadoğu ya da Güney Asya'ya seyahat edecek kişilerinde IŞİD'e katılmadıklarından emin olmak için gözleneceğini açıkladı.

Güvenlik birimleri 30 Endonezyalının IŞİD'e katıldığını tahmin ediyor.

Suriye'de IŞİD için savaştığını iddia eden ve ülkeyi geçtiğimiz günlerde döndüğünü söyleyen din adamı Afif Abdul Macid vatandaşlığını kaybetmekten korkmadığını söylüyor.

Macid, "Eğer Endonezya'da İslami bir devlet ilan edemezsek başka ülkedeki İslami devleti desteklemek zorundayız" diyor.

Yeni yasa beklentisi

IŞİD Endonezya'da radikal gruplarlar seslenirken ılımlı İslamcı gruplar ise IŞİD'in dini öğretisini reddediyor.

Endonezya Ulema Konseyi Başkanı Din Siyamsudin, IŞİD'in öğretisinin İslam olmadığını belirterek Endonezya'nın değerleriyle de uyuşmadığını söylüyor.

Endonezyalı yetkililer Suriye ve Irak'tan dönen IŞİD militanlarının ülkede eylemler gerçekleştirmesinden endişe duyuyor.

Yetkililer IŞİD'in Endonezya'da propaganda yaparak örgütü yeni militanlar kazandırmasından kaygılandıklarını açıkladı.

Şu an için Endonezya’da IŞİD’in propaganda yapmasını engellemek için bir yasağın bulunmadığı belirtiliyor.

Endonezya terörle mücadele biriminden Harry Purvanto da yasa değişikliği yapılması gerektiğini belirterek radikal öğretilerin Endonezya'da yayılmasına izin veremeyeceklerini dile getiriyor.