BIST 10.267
DOLAR 32,24
EURO 34,72
ALTIN 2.408,67
HABER /  GÜNCEL

İşçiler bu yüzden cayır cayır yandı

Dün Eskişehir'de 4 işçinin hayatını kaybettiği olaydaki yürek yakan gerçek ortaya çıktı

Abone ol

Eskişehir'de Oto Tamirciler Sitesi'nde dün 4 kişinin yanarak can verdiği makine üretme atölyesinde, ruhsatsız ve uygun olmayan iş ekipmanlarıyla patlayıcı madde üretildiği, patlamanın bu yüzden meydana geldiği ortaya çıktı.

Ölen işçilerin cesetleri DNA testi ile belirlenecek. Olayla ilgili 4 kişinin emniyetteki sorguları ise sürüyor.

Eskişehir'in Merkez Odunpazarı ilçesi 75. Yıl Mahallesi'ndeki Teksan Sanayi Bölgesi, Oto Tamirciler Sitesi'nde bir iş yerinde dün henüz belirlenemeyen bir nedenle patlama meydana gelmiş, ardından çıkan yangın itfaiye ekipleri tarafından söndürülmüştü. Olayda, 4 işçi yanarak hayatını kaybetmişti. Polisin de olay yerinde 3-4 çeşit patlayıcı özelliği olan kimyasal madde bulduğu, bunların yüksek ısı ve patlama özelliğine sahip olduğu öğrenildi.

RUHSATSIZ OLDUĞU TESPİT EDİLDİ

Olayın ardından, polis ile birlikte Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in direktifleriyle SGK uzmanları tarafından da geniş çaplı inceleme ve soruşturma başlatıldı. Ankara'dan gelen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ekiplerinin yaptığı incelemelerde de ilginç bulgulara rastlandı. Alınan bilgiye göre, 4 kişinin yanarak can verdiği makine üretme atölyesinde, ruhsatsız ve uygun olmayan iş ekipmanlarıyla patlayıcı madde üretildiği, patlamanın da bu yüzden meydana geldiği tespit edildi.

ŞİRKET SAHİBİ MAKİNE İÇİN DEĞİL PATLAYICI ALMAK İÇİN KREDİ ÇEKMİŞ

Şirket sahibinin, özel bir bankaya makine imal etmek amacıyla işyeri açmak için başvuruda bulunarak, bu gerekçeyle yüklü miktarda kredi aldığı, ancak bu parayla makine yerine, kimyasal ve patlayıcı madde üretmeye başladığı belirtildi. Aynı zamanda şirket sahibinin 2011 yılında Meko Robotik, Meka Tronik Sanayi Mühendisliği ismiyle makine üretimi yapan atölye olarak işçi çalıştırmak için SGK’ya başvuru yaptığı ve bu isimle bünyesinde işçi çalıştırdığı belirtildi. Odunpazarı ilçesi sınırları içinde olan iş yeri denetlenmediği ileri sürülürken, 'makine üretimi' yerine kaçak kimyasal madde ve patlayıcı üretimi yapan iş yerindeki 5 işçiden birinin SGK güvencesinin olmadığı kaydedildi. İş yerinin varlığının bilinmediği, Odunpazarı Belediyesi tarafından 38 gün önce yaptığı denetimlerde burada iş yeri olmadığının görüldüğünün tespit edildiği vurgulandı.

Polisin de merdiven altı üretim yapan atölyede, olay sonrası 3-4 çeşit patlayıcı özelliği olan kimyasal madde bulduğu, bunların yüksek ısı ve patlama özelliğine sahip olduğu ifade edildi. Ancak Eskişehir il sınırları içinde patlayıcı ruhsatı bulunan iş yerinin bulunmadığı vurgulandı. Yapılan incelemelerin ardından, olayla ilgili olarak atölyenin sahibinin de aralarında bulunduğu 4 kişi polis tarafından gözaltına alındı. Şüphelilerin emniyetteki ifadeleri sürerken, olayla ilgili gözaltı sayısının artabileceği belirtildi.

CESETLER DNA TESTİ İLE BELİRLENECEK

Bu arada, olayda hayatını kaybeden işçiler Ahmet Uysal (23), İsmail Tünel (22), Umut Küçükarabacı ve Melih Duran (27)'ın, patlamayla birlikte alevlerin içinde kalarak yandıkları belirlendi. 4 işçinin sadece kemiklerinin kaldığı, bu nedenle cenazelerin tespit edilemediği vurgulandı. Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Morgu'na kaldırılan 4 işçinin kimlikleri DNA testi yapılarak tespit edilecek.

GECE TEMİZLİK YAPARKEN İKİNCİ PATLAMA OLDU

Patlamadan sonra geceleyin iş yerinde temizlik yapılıp, enkaz kaldırılırken, kimyasallar yeniden alev aldı. Ardından küçük çapta patlama meydana geldi. Enkaz, çöp olarak taşınırken, enkazın alev alması nedeniyle taşıma işinin yapıldığı kamyonun kasası tutuştu. Enkaz taşınırken meydana gelen yangın ve patlamada ölen ya da yaralanan olmadı.

KAÇAK PATLAYICI İMAL EDİYORLARMIŞ

Oto Tamirciler Sitesi Kooperatif Başkanı Adnan Karamanlı, olayın yaşandığı iş yerlerinin Zafer Akansoy tarafından yan yana 3 dükkân kiralandığını tespit ettiklerini söyledi. İki dükkânın depo, diğerinin makine imalatı yapılacağı gerekçesiyle tutulduğunu öğrendiklerini belirten Karamanlı, şöyle devam etti:

"Ancak burada kimyasal maddelerden karışım yaparak paketliyormuş. İş yerini kiralayan şahsı hiç tanımıyoruz. Açma ruhsatı yokmuş. (Makine imalatı') diye tutmuş ama (patos) diye tabir edilen patlayıcı madde imal ediliyormuş. Kaçak bir iş yeriymiş. 20 gün önce faaliyetine başlamış. Belediyeye müracaat etmemiş. 4 maddeden oluşan kimyasal karışımla, çok gizli şekilde patlayıcı madde üretiyormuş. İki dükkânı gizli depo gibi kapatmış. Hiç kimse bu kişilerin ne yaptığını bilmiyor. Ben kooperatif başkanıyım, benim bile haberim olmadı. Çok gizli imal etmişler.''