BIST 9.916
DOLAR 32,53
EURO 34,88
ALTIN 2.443,19
HABER /  EKONOMİ

İş adamlarından Kürdistan'a kriz uyarısı

Süleymaniyeli bir grup iş adamı, merkezi Bağdat hükümetiyle petrol ve bütçe sorunu yaşayan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi hükümetine ekonomik kriz uyasında bulundu

Abone ol

Erbil ile Bağdat arasındaki petrol ve bütçe gerilimi sürerken Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY) bazı iş adamlarından hükümete ekonomik kriz uyarısı yapıldı.

Süleymaniye Ticaret Odasında bir araya gelen bir grup iş adamı ortak bir basın toplantısı düzenledi. İş adamları adına açıklama yapan Mihran Kamil Emin, merkezi hükümetin, Kürt bölgesinin bütçesini göndermediğini hatırlatarak, "Biz sorunların diyalogla çözülmesini istiyoruz. Halkın maaşlarını kesen Bağdat hükümetinin, bütçeyi bir baskı unsuru olarak kullanmasını kabul etmiyoruz" dedi.

Bölgesel hükümet yetkililerinden de daha sorumlu davranmalarını beklediklerini belirten Emin, "Devam eden projeleri henüz durdurmadık ancak bu durum böyle devam edemez" ifadesini kullandı.

Hükümetin, Süleymaniye'de süren yatırım projelerinden özel sektöre 800 milyon dolar borçlandığını aktaran Emin, yaşanan mali krizin sürdürülen politikaların bir sonucu olduğunu savunarak şunları söyledi:

"Mevcut sorunlar, idari ve mali politikaların sonucudur. Bunlar terkedilmeli. Hükümet, projelere ayrılan bütçeyi dikkate almalı ve kriz atlatılıncaya kadar vergi ve yatırım teminatlarını ertelemelidir."

Müteahhitler Birliği adına konuşan iş adamı Naci Hacı İzeddin de zamanında bitirilemeyen projelerden gecikme tazminatı alınmamasını ve hakedişler ödeninceye kadar tüm vergilerin ertelenmesi gerektiğini dile getirdi.