BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Iraq crisis: Rutba latest western town to fall to Isis

IŞİD militanları Irak'ın Anbar vilayetinin tamamını ele geçirmek üzere. Militanlar hedeflerinin Bağdat olduğunu söylerken, gözlemciler hava saldırısı gibi seçeneklerin işe yaramayacağını belirtiyor.

Abone ol

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanları Irak'ın Anbar vilayetinde bir kenti daha ele geçirdi.

Militanların eline geçen Rutba kenti, Ürdün sınırına yaklaşık 150 km. mesafede.

IŞİD son iki gün içinde, Suriye sınır kapılarından birini ve Irak'ın batısındaki iki kasabayı da kontrol altına aldı.

IŞİD'in böylece Sünni Arap nüfusun yaşadığı Anbar vilayetinin neredeyse tamamında hakimiyet kurduğu belirtiliyor.

Bu arada, Irak hükümeti Tikrit kentinde düzenlenen bir hava saldırısında 40 civarında militanın öldürüldüğünü duyurdu. Görgü şahitleri ise bir benzin istasyonunun vurulduğunu ve sivillerin öldüğünü belirtiyor.

Anbar tamamen militanların eline geçiyor

IŞİD'in en son ele geçirdiği Rutba kenti Irak başketi Bağdat'ı Ürdün'e bağlayan yol üzerinde.

Militanlar son iki gün içinde Fırat nehri kıyısındaki Reva ve Ena kentlerini de ele geçirdi.

Irak güvenlik yetkilileri, Suriye sınır kapılarından Keym'in de bir gün süren çatışmaların ardından militanların eline geçtiğini doğruladı. Çatışmalarda 30 civarında Irak askerinin öldüğü belirtiliyor.

Irak ordu sözcüsü; Reva, Ena ve Keym'den çekilmelerini "yeniden intikal için bir taktik hareket" olarak açıkladı.

Ancak böylece, IŞİD'in çatışmaların sürdüğü cepheler arasında savaşçı, silah ve mühimmat sevkiyatının kolaylaşacağı anlaşılıyor.

Erbil'deki BBC Orta Doğu muhabiri Jim Muir, Sünni Arap aşiretlerinin militanlara duyduğu sempati nedeniyle Anbar vilayetindeki tüm kentlerin çatışma olmadan düşmesinin beklendiğini aktarıyor.

IŞİD, vilayetin merkezindeki Ramadi ile Felluce kentlerini Ocak ayından beri denetimi altında tutuyor.

IŞİD saflarında savaşan Askeri Konseyler sözcüsü BBC'ye yaptığı açıklamada, hedeflerinin Felluce'ye yarım saatlik sürüş mesafesindeki başkent Bağdat olduğunu belirtti.

Bağdat'ta endişe

Irak başkenti Bağdat'taki diplomatlar ve politikacılar BBC'ye yaptıkları açıklamalarda, Irak ordusundan daha iyi eğitimli, donanımlı ve deneyimli IŞİD militanlarının avantaşlı olduğunu dile getirdi.

IŞİD, ay başında Irak'ın en büyük kentlerinden Musul'u ele geçirerek Irak'ın batı ve kuzey bölgelerinde hakimiyetini pekiştirme şansı bulmuştu.

Irak hükümetiyse ABD, Avrupa ve BM'ye yaptığı çağrılarda militanlara karşı destek isterken, hava saldırıları düzenlenmesini teklif etti.

Ancak uzmanlar, IŞİD militanlarının kolayca Suriye'ye geçebildiklerine dikkat çekerek, hedef alınmalarının zor olduğunu belirtiyor.

Ayrıca, hava saldırılarında sivillerin zarar görme ihtimali de yüksek.

Washington merkezli düşünce kuruluşu Institute for Study of War uzmanı Christopher Harmer, militanların artık sivil nüfusun içine karıştığına dikkat çekerek, hava saldırıları veya füze atışlarının işe yaramayacağını vurguluyor. Harmer, "Yoksa çok sayıda sivili öldürebilirsiniz" diyor.

2003'te başlayan işgalin ardından Irak'taki askerlerini 2011'de çeken ABD ise militanlarla savaşı desteklemek için 300 civarında askeri danışman gönderiyor.

ABD Başkanı Barack Obama, meydana gelen krizin askeri değil, siyasi yolla çözülebileceğini vurgulamıştı.

Irak Başkanı Nuri Maliki, Şiilerin baskın olduğu yönetimin Sünnileri hiçe saydığı gerekçesiyle eleştiriliyor.