BIST 10.166
DOLAR 32,37
EURO 34,69
ALTIN 2.399,68
HABER /  DÜNYA

İran'ı sallayan füze polemiği!

Hamaney, Rafsancani'nin bir hafta önce Twitter hesabından paylaştığı "Yarının dünyası diyalog dünyasıdır, füze dünyası değildir" ifadelerine tepki gösterdi.

Abone ol

İran'ın dini lideri Hamaney, ülkedeki reformcuların en güçlü isimlerinden olan Rafsancani'nin sözlerine karşılık yaptığı açıklamada "Eğer 'Yarının dünyası diyalog dünyasıdır, füze dünyası değildir' sözü bilinçsizce söylenmişse ayrı bir konu, fakat bilinçli bir şekilde söylendiyse ihanettir" dedi.

Ali Hamaney, Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi (DMTK) Başkanı Haşimi Rafsancani'yi ağır bir şekilde eleştirdi.

Başkent Tahran'da Hazreti Fatıma'nın doğum yıl dönümü münasebetiyle Ehl-i Beyt meddahlarına konuşan Hamaney, Rafsancani'nin bir hafta önce Twitter hesabından paylaştığı "Yarının dünyası diyalog dünyasıdır, füze dünyası değildir" ifadelerine tepki gösterdi.

Hamaney, "Eğer 'Yarının dünyası diyalog dünyasıdır, füze dünyası değildir.' sözü bilinçsizce söylenmişse ayrı bir konu, fakat bilinçli bir şekilde söylendiyse ihanettir" dedi.

Ali Hamaney, eğer İran savunma gücüne sahip olmazsa, küçük bir devletin tehdidi karşısında bile geri adım atmak zorunda kalacağını belirterek, şunları ekledi:

“İran tüm araçlardan istifade etmelidir. Ben herkesle olmasa da siyasi diyaloğa karşı değilim. Dünya sathında siyasi diyaloğu kabul ediyorum. Bugün hem füze, hem de müzakere zamanıdır."

REFORMCULAR SEÇİMLERDE ZAFER KAZANMIŞTI

Ilımlı politikalarıyla tanınan DMTK Başkanı Rafsancani ve Cumhurbaşkanı hasan Ruhani, 26 Şubat’ta yapılan seçimlerde zafer kazanmışlardı.

Uzmanlar Meclisi seçimlerinde en çok oyu alan Rafsancani'nin siyasi gücünü arttıracağı değerlendirmeleri yapılmıştı.

Tamamı din alimlerinden oluşan 88 üyeli Uzmanlar Meclisi, İran'ın en yüksek dini yönetim organı ve ülkedeki en yüksek yetkili olan dini lideri de bu yapı seçiyor.

Uzmanlar Meclisi üyelerinin görev süresi sekiz yıl.

Bu yüzden seçilenler, İran siyaseti üzerinde, parlamentodan çok daha uzun süreli bir etkide bulunuyor.

Ülkenin mevcut dini lideri Ayetullah Ali Hamaney 76 yaşında ve sağlık durumunun çok iyi olmadığı belirtiliyor.

Bu yüzden yeni Uzmanlar Meclisi Hamaney'in halefini seçmek zorunda kalabilir.