BIST 10.052
DOLAR 32,37
EURO 34,74
ALTIN 2.434,68
HABER /  DÜNYA

İran'dan nükleer müzakere çıkışı!

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, nükleer müzakereler konusunda ABD'nin gerekli siyasi iradeyi göstermesi gerektiğini söyledi.

Abone ol
İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif nükleer müzakerelere ilişkin karşı taraf gerekli siyasi iradeyi gösterirse görüşmelerde ilerleme kaydedilebileceğini söyledi. 
 
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve İranlı mevkidaşı Zarif, 31 Mart'ta varılması planlanan çerçeve anlaşma için İsviçre'nin Lozan kentinde Pazartesi günününden beri görüşmeler gerçekleştiriyor. 
 
Görüşmelerin üçüncü gününde İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi ve ABD Enerji Bakanı Ernest Moniz'in teknik sorunlar üzerine gerçekleştirdikleri ikili görüşmelerden sonra, Kerry, Zarif ve Avrupa Dış Eylem Servisi Genel Sekreter Yardımcısı Helga Schmidt bir araya geldi. 

"SİYASİ İRADE GÖSTERİLMELİ"
 
Salihi, dün İran devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, teknik konuların yüzde 90'ında anlaşma sağlandığını ancak hala önemli bir konu üzerinde görüş ayrılığı yaşadıklarını söylemişti. 
 
Zarif, Kerry ile görüşmesi öncesinde gazetecilere yaptığı açıklamada detaylar üzerinde konuştuklarını ve görüş ayrılıklarını gidermeye çalıştıklarını ifade ederek, "Karşı taraf gerekli siyasi iradeyi gösterirse görüşmelerde ilerleme sağlanabilir" diye konuştu. 
 
Diplomatik kaynaklar, İran'ın Rus ve Çinli delegelerle de ikili temaslar gerçekleştirdiklerini söyledi. 
 
Müzakerelerin 20 Mart Cuma gününe kadar sürmesi bekleniyor. 
 
Nükleer görüşmelerde daha önce nihai anlaşmaya varılamamış, müzakereler 1 Temmuz 2015 tarihine kadar yeniden uzatılmıştı.