BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

İran'dan İzmir'e çıkarma

iran İslam Cumhuriyeti Valisi Seyyid Davut, İzmir Ticaret Odası'nda, Türkiye ile ticaretimizi geliştiremiyoruz diye sitem etti.

Abone ol

İran İslam Cumhuriyeti Kirmanşah Valisi Seyyid Davud Haşimi ve beraberindeki 10 kişilik iş heyeti, İzmir Ticaret Odası'nı (İZTO) ziyaret etti.

İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, ziyarette yaptığı konuşmada, İran'ın Türkiye'nin en iyi ticaret partnerlerinden birisi olduğunu, İzmir'den bu ülkeye 3 milyar 590 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini belirtti.

TÜRKİYE İLE TİCARET KISITLANIYOR

İran'ın, Türkiye'nin en çok ihracat yaptığı ülkeler sıralamasında 3'ncü, en çok ithalat yaptığı ülkeler sıralamasında ise 6. sırada yer aldığı bilgisini veren Demirtaş, şöyle konuştu:

''Bu rakamlar gerçek potansiyeli yansıtmıyor. İran ve Türkiye bulundukları coğrafyada güçlü ülkeler. Ama ticaretinin kısıtlanması nedeniyle İran ile ilişkileri yeterince geliştiremiyoruz. Bu sıkıntının giderilmesi için elimizden geleni yaptık. Sıkıntıları aşmak için daha önce Tahran'a yaptığımız ziyarette Tahran Ticaret Odası ile barter şirketi kurmayı kararlaştırmıştık. Tahran'da Türk ürünleri ihraç sergisi yapmaya da karar vermiştik. Barter şirketini hayata geçirelim. İş adamlarımızla Kirmanşah'a birlikte geleceğiz.''

İRAN BÜYÜK POTANSİYELE SAHİP 

Kirmanşah Valisi Seyyid Davud Haşimi de şehirlerinin turizm, üretim ve ticarette önemli potansiyeli bünyesinde barındırdığını söyledi.

Kirmanşah Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kamran Kaşhefi ise, Türkiye ile ilişkileri geliştirmek istediklerini vurguladı. Türk Hava Yolları'nın doğrudan uçuşlarının ticarete canlılık getirdiğini dile getiren Kaşhefi, iki oda arasında imzalanan protokolün ticareti artırma yönünde bir taahhüt olacağına işaret etti.

Konuşmaların ardından Kirmanşah Ticaret ve Sanayi Odası ile İzmir Ticaret Odası arasında ''kardeş oda'' protokolü imzalandı.