BIST 10.062
DOLAR 32,40
EURO 34,79
ALTIN 2.431,85
HABER /  DÜNYA

İran'dan Halep'te tehlikeli hamle!

Şii milislerin İranlı General Cevat komutasında Halep'e kara harekatı düzenlediği bildirildi.

Abone ol

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Şii milisler Suriye'nin Halep kentinde kuşatılan ve muhaliflerin elinde bulunan bölgeye kara harekatı başlattı.

Habere göre kara harekatını İranlı General Cevat komuta ediyor ve Hizbullah, Afganistanlı Fatimiyun Tugayı ve Iraklı Nüceba Hareketi Tugayı düzenliyor.

EL CEZİRE: İRAN ATEŞKES ŞARTLARINI KABUL ETMİYOR

Doğu Halep’teki muhalif kaynakların Al Jazeera’ye verdiği bilgiye göre Rusya ile Türkiye’nin üzerine mutabakata vardığı ateşkes şartlarını İran kabul etmiyor. Bu sebeple İran’a bağlı Şii milisler tahliyelere engel oluyor. İlk etapta belirlenen ve sayıları birkaç yüzü bulan yaralıların tahliyesi bile bu sebeple henüz gerçekleşmedi.

Bölgedeki muhalif bir komutan da Rusya’nın İran’la ateşkesi sağlamak için görüşmeleri sürdürdüğünü, bu esnada Şii milislerin hâkim olduğu bölgelerden havan topu atıldığı bilgisini verdi. Bu süreçte muhalifler doğrudan çatışmaya girmiyor, karargâhlarında Rus ve İranlı yetkililerin yaptığı görüşmelerin sonuçlanmasını bekliyor.

Al Jazeera'ye bilgi veren bir muhalif komutan saldırıların özellikle İran destekli Şii milislerin bulunduğu bölgeden geldiğini söyledi. 

REUTERS: İRAN YENİ ŞARTLAR ÖNE SÜRDÜ

Reuters ise adını vermediği bir BM yetkilisi ve muhalif kaynaklara dayandırdığı haberinde, İran'ın ateşkes için yeni şartlar öne sürdüğünü belirtti. Buna göre İran, İdlib'de muhaliflerin kuşatması altındaki Fua ve Kefreyya'da bulunan sivillerin, Halep'teki sivillerle eş zamanlı olarak tahliye edilmesini istiyor.

Fua ve Kefreyya, İdlib’in kırsalında muhaliflerin kuşatması altındaki iki Şii kasabası. İran daha önce Şam’ın kırsalında Hizbullah tarafından kuşatılan muhaliflerin denetimindeki  Madaya ve Zebadani bölgelerine yardımın ulaşmasına izin verme karşılığında Fua ve Kefreyya’ya da aynı miktarda yardım girmesini istemişti.

ATEŞKES BOZULDU

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, rejim ve rejime destek veren Şii milisler, dün varılan ateşkesi ihlâl ederek Doğu Halep'te yeniden saldırıya geçti. Muhaliflerin kontrolündeki 6 kilometrekarelik yerleşim alanının farklı noktalarına, son 40 dakika içerisinde onlarca top ve havan mermisi düştü. Saldırılarda ölen ve yaralananlar var. 

Rusya Savunma Bakanlığı da, rejim güçlerinin operasyonlarını sürdürdüğünü açıkladı. Bakanlık, muhaliflerin sabah saatlerinde saldırıya geçtiğini, rejim güçlerinin ise bu saldırıları püskürttüğünü iddia etti.

DÜN ATEŞKES SAĞLANMIŞTI

Halep'in doğusundaki muhaliflerle Rusya öncülüğündeki rejim güçleri arasında sivillerin ve muhaliflerin güvenli şekilde tahliyesi için dün anlaşmaya varılmıştı. Türkiye ve Rusya'nın arabuluculuğunda sağlanan ateşkesin gece saatlerinde yürürlüğe girmesi kentten ilk tahliyenin sabah 5'te başlaması kararlaştırılmıştı. Ancak kentten gelen haberler, bu ilk tahliyenin de gerçekleşmediği yönünde.

Al Jazeera'ye konuşan üst düzey bir Türk yetkili "Halep'te sağlanan mutabakatın uygulanabilirliğini henüz test edemedik. Açılan koridordan henüz hareket olmadı" dedi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, sivilleri almak için hiçbir otobüsün gelmediğini, tahliye işleminin ertelendiğini, erteleme gerekçesinin ise henüz bilinmediğini açıkladı. 

Reuters'e konuşan muhalif bir kaynak ise tahliyeleri Şii milislerin engellediğini söyledi. Halep'te savaşan muhalif gruplardan olan Fastaqim'in temsilcilerinden Zekeriya Malahifji, "Milisler halkı, geri dönmeye zorluyor" ifadesini kullandı.