BIST 9.717
DOLAR 32,50
EURO 34,93
ALTIN 2.439,64
HABER /  DÜNYA

İran'dan flaş sınır kapısı hamlesi Reuters geçti

İran'ın Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne yönelik (IKBY) sınır kapılarında uygulanan kısıtlamaları yakında kaldıracağı açıklandı.

Abone ol

İran sınır kapılarındaki kısıtlamaları kademeli şekilde kaldırma kararı aldı. Reuters'in ISNA haber ajansından aktardığına göre açıklama İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri'den geldi.

Habere göre Bakıri, İran'ın IKBY'ye yönelik sınır kapılarında uygulanan kısıtlamaları 'ilerleyen günlerde' kaldıracağını söyledi. Bakıri, IKBY'nin Irak'tan bağımsızlığını ilan etmesi durumunda ise 'Irak'ta kan akacağını' belirterek 'komşu ülkelerin de bundan etkileneceğini' söyledi.

İran'la IKBY arasında Pervizhan, Başmak ve Temerçin sınır kapıları bulunuyor.

25 EKİM'DE DE TİCARİ GEÇİŞLERE AÇILMIŞTI
25 Ekim tarihinde ise Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ile İran arasındaki sınır kapılarının yeniden ticari geçişlere açıldığı belirtilmişti.

 AA'nın haberine göre ise 10 gün önce ticari geçişlere kapatılan IKBY ile İran arasındaki Başmak Sınır Kapısı'nın Irak merkezi hükümetinin talebi üzerine tekrar açıldığını belirtmişti.

25 Eylül'deki bağımsızlık referandumunun ardından bölge ülkeleri ve diğer ülkelerin desteğini yeterince alamayan IKBY Başkanı Mesud Barzani'nin yetkilerinin hükümet, parlamento ve Adalet Konseyi'ne devredilmesi kararı, parlamentoda yapılan oylama sonucunda oy çokluğuyla dün kabul edillmişti.

Barzani parlamentoya gönderdiği mektupta, 1 Kasım itibarıyla sona erecek başkanlık görevine 'devam etmeyeceği ve süresinin uzatılmasını da kabul etmediğini' bildirmişti.