BIST 9.091
DOLAR 32,39
EURO 35,05
ALTIN 2.326,65
HABER /  DÜNYA

İran'da şok gelişme 3 sır isim öldürüldü flaş açıklama var

İRAN'daki olayların birinci haftası geride kalırken gelen son dakika haberlere göre 3 istihbarat görevlisi öldürüldü. İran Devrim Muhafızları Komutanı Tümgeneral Muhammed Ali Caferi ise yaptığı flaş açıklamada İran'da "fitnenin" bittiğini, isyancıların da yenildiğini duyurdu. Henüz bu bilgi bağımsız kaynaklar tarafından doğrulanmış değil. Ruhani dün Erdoğan ile yaptığı görüşmede olayların bir kaç güne biteceğini söylemişti.

Abone ol

İRAN'da 28 Aralık 2018 tarihinde başlayıp tüm ülkeye yayılan gösterilere ilişkin arka arkaya son dakika haberler düştü. İlk haber Devrim Muhafızları komutanı Ali Caferi'nin olayların bittiğine yönelik açıklamasıydı. İkinci flaş haber ise 3 istihbaratçının öldürüldüğüne dair oldu.

İRAN Devrim Muhafızları Kara Kuvvetleri, Batı Azerbaycan eyaletine bağlı Piranşehr kenti kırsalında dün çıkan çatışmada üç askerin yaşamını yitirdiğini duyurdu. Haberde ölen kişiler için 'adsız askerler' ifadesi kullanıldı. Söz konusu ifade İran’da ağırlıklı olarak istihbarat üyeleri için kullanılır. Konuya ilişkin ayrıntılı bilgi verilmezken, saldırganlarla ilgi arama operasyonu başlatıldığı bildirildi.

DEVRİM MUHAFIZLARI KOMUTANI AÇIKLADI : BİTTİ

İran Devrim Muhafızları Komutanı Tümgeneral Muhammed Ali Caferi'nin açıklaması olayların bittiğine ilişkin oldu. Caferi, bir haftadır rejim karşıtı protestoların sürdüğü İran'da "fitnenin" bittiğini, isyancıların da yenildiğini söyledi. Muhammed Ali Caferi, "Bugünün (İran takviminde 1396'yı, yani bu yılı kastederek) 96 isyanının sonu olduğunu söyleyebiliriz" dedi.

Düşmanlarını hazırlıklı olmaları ve halkın "uyanık" davranması sayesinde yenilgiye uğrattıklarını belirten Caferi, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu alanların her birinde en fazla 1500 insan vardı ve ülke çapında da fitnecilerin sayısı 15 bini aşmadı."

RUHANİ BİRKAÇ GÜNE BİTER DEMİŞTİ

Daha önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın telefonla aradığı İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise protestoların birkaç gün içinde bitmesini umduğunu söylemişti.

İran'daki eylemlerde dikkat çekti! Bakın kim çıktılar



İran'da neler oluyor? 140 bin kişiye 'hazır olun' talimatı

BM'DEN İRAN MESAJI

Öte yandan, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad El Hüseyin protestolar sırasında onlarca kişinin hayatını kaybettiği yönündeki haberlerden derin rahatsızlık duyduklarını belirtti. El Hüseyin, güvenlik güçlerinin protestolara orantılı bir şekilde müdahele etmesi gerektiğini vurguladı. BM yetkilis ayrıca yaşananlara yönelik yönelik kapsamlı ve bağımsız soruşturmalar yürütülmesi gerektiğini söyledi.

BU KEZ REJİM YANLILARI SOKAĞA ÇIKTI
İran'ın farklı kentlerinde düzenlenen rejim karşıtı protestolar birinci haftasını bitirirken, dün derejim yanlıları sokaklara çıktı ve gösteri yaptılar. İran bayrakları, dini lider Ayetullah Ali Hamaney'in resimleri ve "İsyancılara ölüm" yazılı dövizler taşıyan göstericiler, "Liderimiz, biz hazırız" ve "Damarlarımızdaki kanı liderimize sunuyoruz" sloganları attılar. Bu gösteriler İran Devlet Televizyonu tarafından da yayımlandı.

İRAN'DAKİ GÖSTERİLERİN BİLANÇOSU

İşsizlik, yüksek enflasyon ve yolsuzluğu protesto etmek için 28 Aralık'ta başlayan protestolarda şu ana kadar 21 kişi hayatını kaybetti, yüzlerce kişi de gözaltına alındı.