BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

İran'da muhafazakâr kanadın seçim mücadelesi

İran'da halk 2009 yılında yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinden bu yana düzenlenen ilk genel seçimlerde Meclis'in 290 üyesini belirlemek üzere sandık başına gidiyor.

Abone ol

İran'da seçmenler, Meclis'in 290 üyesini seçmek için bugün sandık başına gidiyor.

Bu, 2009 yılında yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinden bu yana düzenlenen ilk genel seçimler. Muhalefet, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yaygın şekilde hile yapıldığını iddia etmişti.

Seçimler, Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ve ülkenin dinî lideri Ayetullah Ali Hamaney taraftarları arasında bir mücadele olarak görülüyor.

Liderleri bir yıldan uzun süredir ev hapsinde olan muhalefetteki Yeşil Hareket seçimlere katılmıyor.

İran devlet televizyonu, erken saatlerde, Ayetullah Ali Hamaney'in oy kullanırken çekilen görüntülerini yayınladı. Oy kullanmanın bir görev ve hak olduğunu söyleyen Hamaney, "İran üzerindeki tartışmalar ve sözlü tehditler nedeniyle ne kadar çok insan oy kullanırsa ülkemiz için o kadar iyi. Seçimler dostlarımıza ve düşmanlarımıza önemli bir mesaj vermektedir." dedi.

Yaklaşık 48 milyon seçmenin bulunduğu İran'da seçime katılım oranının düşük olması bekleniyor. Hatta Cumhurbaşkanı Ahmedinejad'ın taraftarlarının bile gizliden gizliye sandığa gitmeme propagandası yaptıkları bildiriliyor.

İranlı liderler seçmenleri sandığa çekebilmek için ellerinden geleni yapıyorlar. Başkent Tahran sokaklarında, seçime katılımın düşük olmasının İran'a karşı askerî saldırıların yolunu açabileceğini belirten pankartlar var.

Yetkililer, seçime katılımın yüksek olmasının, arkalarındaki halk desteğini teyit edeceğine ve İsrail'i ve Amerika Birleşik Devletleri'ni nükleer tesislerini hedef alacak saldırılardan caydıracağını düşünüyor.

Ancak İranlı liderler arasındaki çatışmalar da sürüyor.

Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ve Ayetullah Ali Hamaney arasındaki görüş ayrılıkları açıkça ortada.

Seçimlere katılacak adaylar Anayasayı Koruyucular Konseyi tarafından onaylanıyor ve Konsey dinî lider Ayetullah Ali Hamaney'in kontrolünde. Cumhurbaşkanı Ahmedinejad taraftarları, bazı adaylarının Konsey tarafından reddedildiğini savunuyor.

Bu seçimlerden çıkacak sonuç, 2013'de yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Ahmedinejad ve Hamaney arasındaki dengenin de göstergesi olacak.

Resmî sonuçların Pazar ya da Pazartesi günü açıklanması bekleniyor.