BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

'İran ve Türkiye'nin bombardımanında siviller öldü'

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) açıklamasında, İran ve Türkiye'nin PKK ve PJAK'a karşı sınır ötesi harekatlarında sivil bölgelerinin de bombalandığını bildirdi.

Abone ol

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) bugün yaptığı açıklamada İran ve Türkiye'nin Temmuz ve Kasım ayları arasında Kuzey Irak'a düzenlediği sınır ötesi operasyonlarda en az 10 sivilin öldüğünü söyledi.

HRW saldırıların bazılarının askeri hedeflerin olmadığı bölgelere düzenlendiğini de ifade ediyor.

Kuruluş, İran ve Türkiye'nin sınır ötesi saldırılar düzenlediğini belirttiği PKK ve PJAK'a karşı operasyon düzenlediğini ifade etti.

Ancak saldırıların yapıldığı bazı bölgelerde yalnızca sivil yerleşimlere rastlandığını belirtti.

İran, 16 Temmuz'dan itibaren PJAK'a karşı Kandil bölgesinde 20 günü aşkın süreyle büyük bir sınır ötesi operasyon düzenlemişti.

Türkiye de, uzun yıllardır Kuzey Irak'ta bazı bölgelere geniş çaplı hava saldırıları düzenliyor.

HRW, PJAK ile İran arasında Eylül başlarında ilan edilen ateşkesin ardından Kuzey Irak'ta sivillerin daha az zarar görmeye başladığını da söylüyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Kuzey Irak'ta yaşanan çatışmaların taraflarını, sivillerin yaşadıkları bölgelere operasyon düzenlememe ve bu bölgelerin yakınına askeri hedefler yerleştirmeme konusunda hassasiyet göstermeye de çağırıyor.

HRW'nin açıklamasında Temmuz ve Kasım ayları arasındaki sınır ötesi harekâtlar sonucunda 1350 ailenin yerinden edildiği kaydediliyor.

Bu da toplamda 8000 kişiye tekabül ediyor.

HRW, yerli halk ve yetkilerle yaptığı görüşmeler ve bölgeye düzenlediği ziyaret sonrasında, Kala Diza ve Kandil bölgelerinde PKK ve PJAK'ın kontrol noktaları da kurarak bir hâkimiyet sergilediğini belirtiyor.

Ancak kuruluşa göre, operasyon düzenlenen Sidekan, Sangasar ve Zahrawa gibi bölgelerde bu örgütlerin askeri noktalarına rastlanmıyor.