BIST 10.320
DOLAR 32,25
EURO 35,06
ALTIN 2.468,30
HABER /  DÜNYA

İran ve Hizbullah'ın inadı İsrail'i iştahlandırdı

İsrail'de yapılan bir araştırma Suriye rejimine destek veren İran'ın İsrail karşısında zayıfladığını iddia ediyor.

Abone ol

İsrail İstihbarat birimlerinden biri olarak kabul edilen "Dışişleri Bakanlığı Siyasi Araştırmalar Merkezi" tarafından yapılan bir araştırmaya göre İran'ın nükleer tesislerine yapılacak bir saldırıya karşılık verme veya İsrail'e misillemede bulunma gücünün oldukça zayıfladığını gösteriyor.

Maariv gazetesi'ne göre sözkonusu istihbarat raporu bugün sona eren İsrail Büyükelçileri konferansına sunuldu.

İRAN-İSRAİL SAVAŞINA MÜDAHİL OLACAK BİR SURİYE ORDUSU KALMADI

Raporda yer alan değerlendirmeye göre İsrail'le İran arasında meydana gelebilecek silahlı bir çatışmaya Suriye Ordusu katılmayacak. İsrail için daha önemli husus ise Hizbullah'ın savaşa katılma ihtimalinin oldukça zayıflaması. Zira Suriye desteği olmadan Hizbullah'ın böyle bir savaşa katılması halinde örgütün Lübnan'daki siyasi konumu ciddi manada riske girecektir.

İstihbarat raporuna göre İsrail'in "şer ekseni" diye nitelendirdiği İran-Suriye-Hizbullah üçlüsünün gücü Suriye'de süren iç savaş nedeniyle oldukça geriledi ve esasında bu eksenin fiilen ortadan kalkmasına neden oldu.

Gazeteye konuşan İsrail Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey bir diplomata göre saldırıya uğraması halinde İran'ın karşılık olarak İsrail'e herhangi bir zarar verme ihtimali çok dramatik bir şekilde azalmış durumda. İran'ın vereceği karşılık Kuzey Cephesi (Lübnan-Suriye) ayakta kalması halinde verebileceği karşılıktan çok daha küçük olacaktır.

Rapora göre Suriye'de süren iç savaş Suriye ordusunu yok etme noktasına getirdi, dolayısıyla İsrail Suriye ile arasında çıkacak bir savaştan korkmamaktadır.

SURİYE VE İRAN DESTEK ALAMAYAN HİZBULLAH ZOR DURUMDA

Öte yandan Suriye'deki savaş Suriye ve İran'dan silah alan Hizbullah'ı da zayıflattı, zira artık bu silahları elde edemiyor.

Rapora göre Hizbullah Lübnan içerisinde önemli bir siyasi figüre dönüşmüş, devlet içerisinde önemli ekonomik kazanımlara sahip, dolayısıyla İsrail ile İran arasında muhtemel bir çatışmaya müdahil olması halinde İsrail Lübnan'ın içlerine kadar gidip örgütü yok etmeye çalışacaktır.

Rapor ayrıca Hizbullah'ın Suriye ve İran'dan yeterince silah destek alamadığı için eskisine nazaran zayıfladığını gösteriyor.

Ancak bu değerlendirmelere rağmen Suriye'de devletin çözülmesi İsrail'i endişelendiriyor. Zira bu durum yönünü İsrail'e yönlendirecek olan küresel cihadi örgütlerin güçlenmesine neden oluyor.

İSRAİL'İN ENDİŞESİ MISIR VE HAMAS DEĞİL, KÜRESEL CİHAD

Yine İsrail istihbarat kaynakları Suriye'deki çatışmaların ne zaman sona ereceğini ve daha ne kadar süre devam edeceğini bilmiyor.

Raporda yer alan değerlendirmelere göre İsrail'in Mısır ve Gazze ile olan güney cephesinde durum şuan daha iyi. Ayrıca Mısır Hamas'ın İsrail ile herhangi bir savaşa girmesini engellemek için tüm gayretini gösterecek, Hamas'ın kendisini böyle bir savaşın içine çekmesine izin vermeyecektir.

Rapora göre Mısır'ın böyle davranmasının en büyük nedeni ekonomik olarak toparlanmaya ihtiyaç duymasıdır.

Yetkiliye göre İsrail'in Kuzey ve Güney Cephesindeki stratejik durumu eskiye oranla daha iyi durumda.