BIST 10.270
DOLAR 32,37
EURO 34,79
ALTIN 2.394,63
HABER /  GÜNCEL

İran: Uzlaşma olmamasından Batı sorumlu

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif haftasonunda Cenevre'de yapılan ve İran'ın nükleer faaliyetlerinin tartışıldığı zirvede tarafların uzlaşamamasından Batılı güçler arasındaki görüş ayrılıklarını sorumlu tuttu.

Abone ol

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif haftasonunda Cenevre'de yapılan ve İran'ın nükleer faaliyetlerinin tartışıldığı zirvede tarafların uzlaşamamasından Batılı güçler arasındaki görüş ayrılıklarını sorumlu tuttu.

Cevad Zarif, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin İran'ın önerilen bir uzlaşmayı kabul etmediğine dair iddiasını da reddetti.

Zarif 'hiçbir eğip bükme çabasının' Cenevre'da yaşananları değiştiremeyeceğini, ancak 'taraflar arasındaki güveni zayıflatabileceğini' söyledi.

Zarif, ABD'nin hazırladığı taslak uzlaşma metninin 'yarısından fazlasını delik deşik etmekle' suçladığı Fransa'ya yüklendi.

Haftasonunda İran'la, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi ve Almanya arasında yürütülen ve Tahran'ın nükleer programını sınırlandırması karşılığında yaptırımların hafifletilmesini öngören görüşmelerde uzlaşma tıklayın sağlanamamıştı.

Bazı haberlere göre, görüşmeler Fransa'nın Arak'ta inşa edilen ağır su reaktörü üzerinde daha sıkı denetimler talep etmesi üzerine başarısızlığa uğradı.

Bazı haberlere göreyse İran hükümetinin uranyum zenginleştirme 'hakkının' resmen tanınması talebindeki ısrarı uzlaşmaya engel oldu.

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, dünkü Abu Dabi ziyaretinde Batılı güçlerin İran'a 'ortak bir öneri sunduklarını' söyledi.

Kerry, 'Fransızlar imzaladı, biz imzaladık ve herkes bunun adil bir öneri olduğu konusunda uzlaşmıştı. İran o dakika uzlaşmayı kabul etmedi.' dedi.

Kerry'nin bu sözlerinin ardından Zarif Twitter hesabından açıklamalar da bulundu.

'Yaşananlar değiştirilemez'

'Hiçbir eğip, bukme çabası Cenevre'de Perşembe günü akşam 18.00'den Cumartesi 17:45'e dek yaşananları değiştiremez. Ama güveni eritebilir. ABD'nin sunduğu taslak metnin yarısından fazlasını delik deşik eden ve Cuma sabahı buna karşı açıklamalar yapan İran mıydı?" dedi.

Zarif'in bu mesajında Cuma sabahı yaptığı açıklamada ülkesinin 'güvenilir bir anlaşma' istediğini söyleyen Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius'u kastettiği belirtiliyor.

Rus Interfax haber ajansının Rus Dışişleri Bakanlığı'ndan bir kaynağa dayandırdığı haberine göreyse, sözkonusu kaynak görüşmelerin başarısız olma nedeninin 'İran olmadığını' söyledi.

Sözkonusu kaynak, 'İran taslak uzlaşma metninden memnundu, ancak müzakerelerde oybirliğiyle karar alındığından nihai bir uzlaşmaya varmak imkansızdı' dedi.

Ancak Zarif, bütün bunlara karşın uzlaşma ihtimali hakkında olumlu konuştu.

Zarif, 'Biz yapıcı görüşmelere bağlıyız. Paylaştığımız amaçlara ulaşmak için eşit düzeyde etkileşim anahtar önemde' dedi.

Kerry de BBC'ye yaptığı açıklamada, Cenevre'de tarafların, bir anlaşmaya varmaya 'son derece yakın olduklarını' söyledi.

Kerry, mevcut fikir ayrılıklarından birinin bile olası bir anlaşmayı engelleyecek büyüklükte olmadığı yorumunu yaptı.

Ancak Kerry, 'diğer ülkelerin Tahran'ın nükleer silah üretme amacı gütmediğinden emin olmak zorunda olduklarının' altını çizdi.