BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,94
ALTIN 2.418,47
HABER /  DÜNYA

İran savaş gemileri Suriye'de

Ortadoğu ve Akdeniz'de tansiyon yükseliyor. İran ABD ve İsrail'in presine karşı hamlelerle cevap veriyor

Abone ol

İran yakın müttefiki Suriye yönetimine destek için savaş gemilerini Akdeniz'e yolladı. Rusya, İran ve Çin Batı dünyasına karşı Esad'ı ayakta tutmak için seferber olmuş durumda.

DHA'nın haberine göre, Mısır basınıı, İran gemilerinin Suriye’nin Tartus limanına demirlediğini bildirdi. İran Deniz Kuvvetleri Komutanı Tuğamiral Habibullah Seyyari, yaptığı açıklamada, 1979'daki İslam Devrimi’nden sonra ikinci kez İran donanmasına ait gemilerin başarıyla Süveyş Kanalı'ndan geçtiğini bildirdi.

Seyyari, “İran Deniz Kuvvetleri geçen yıl Akdeniz’de bulunarak tüm bölgeyi etkiledi. 18'inci filoya bağlı bu iki gemi de bölge ülkelerine dostluk ve barış mesajı taşıyarak, kutsal İran İslam Cumhuriyeti’nin gücünü en iyi şekilde sergileyecektir” diye konuştu

30 YIL SONRA

Devlet televizyonu, Deniz Kuvvetlerine ait iki savaş gemisinin bugün Süveyş Kanalını geçtiklerini duyurdu. Akdeniz'e açılan gemilerin Suriye'nin doğusuna doğru hareket ettikleri belirtildi.

İran savaş gemileri 30 yılı aşkın bir aradan sonra ilk kez geçen yıl Süveyş Kanalını geçerek Akdeniz'e açılmışlardı.

RUSYA DA GEMİLERİNİ YOLLAMIŞTI

Suriye'de askeri müdahaleye şiddetle karşı çıkan Rusya, geçtiğimiz aylarda üç savaş gemisini bu ülkenin karasularına göndermişti. Gemilerin Tartus'a ulaştığını duyuran Şam yönetimi, "Rus donanması Suriye sularında koruma amaçlı devriye gezecek" şeklinde ifade etmişti.

DAVUTOĞLU SURİYE'YE DESTEK VEREN ÜLKELERİ UYARDI

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) üzerinden Meksika'ya gitmek üzere Atatürk Havalimanı VIP Salonu'na gelen Davutoğlu, G-20'de gerçekleştireceği temasları ve Suriye ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Davutoğlu, Birleşmiş Milletlerde Suriye ile ilgili (BM) vetolardan sonra ortaya çıkan boşluğu doldurmaya kararlı olduğunu belirterek, "BM'ye sunulan ve 12'ye karşı 137 oyla BM Güvenlik Konseyi'ne sunulan yasa teklifinin hemen hemen aynısı kabul edildi. BM Güvenlik Kurulu Türkiye'nin de katıldığı bir Genel Kurul olduğu için insanlığı, küresel toplumu ve vicdanı temsil eden bir platform olduğu için diğer toplantılara göre de bir farkı vardır. Biz Tunus'ta gerçekleştirilecek olan toplantıyla bu çağrımızı daha da yüksek sesle aktaracağız. Özellikle Suriye ve bu rejimlere destek veren ülkeler nezdindeki girişimlerimizin dozunu artırmakta kararlıyız. Ümit ederiz ki, buradaki çağrılarımız sonuçsuz kalmaz. İnsani yardım konusunda da gerek BM'de gerekse Tunus'taki toplantıda önemli kararlar almayı düşünüyoruz" dedi.

ÇİN'Lİ YETKİLİ ŞAM'DA

Suriye ile Çin arasındaki işbirliğini artırmak amacıyla Şam'a gelen Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Zhai Jun, Suriyeli mevkidaşı Faysal Mikdat ile görüştü.

İŞBİRLİĞİNİ ARTIRMA YÖNTEMLERİ

Resmi Sana ajansının haberine göre, Zhai, görüşmenin bitiminde, "Suriye'nin içinde bulunduğu bu zor dönemde işbirliğimizi artırma yöntemleri konusunda görüş alışverişinde bulunduk" diye açıklama yaptı.

"Suriye'nin egemenlik, birlik, bağımsızlık ve toprak bütünlüğüne tüm taraflarca ve uluslararası toplumca saygı gösterilmeli" diyen Zhai, ülkesinin, Suriye'de ulusal diyalog ve reformların ilerleme kaydedeceği umudunu taşıdığının altını çizdi.

Yeni Çin Ajansının bildirdiğine göre, Zhai, Perşembe Şam'a hareketinden önce, ülkesinin Suriye'ye bir silahlı müdahaleye ve güç kullanılarak rejim değişikliği yapılmasına onay vermeyeceğini bildirdi.