BIST 10.209
DOLAR 32,36
EURO 34,77
ALTIN 2.401,74
HABER /  DÜNYA

İran müzakereleri Obama'yı zorluyor

İran'la sürdürülen nükleer müzakereleri sürüyor. ABD'ye göre İran ile anlaşma sağlanma olasılığı en iyi ihtimalle yüzde 50- yüzde 50!

Abone ol
Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, İran'la sürdürülen nükleer müzakerelerde mart ayı sonuna kadar bir anlaşmanın tamamlanması şansının en iyi ihtimalle "yüzde 50-yüzde 50" olduğunu söyledi.
 
Earnest, günlük basın brifinginde konuyla ilgili soru üzerine, ABD Başkanı Barack Obama'nın İran ile anlaşmaya varma şansının "yüzde 50-yüzde 50'den fazla" olmadığı şeklindeki duruşunda bir değişiklik olmadığını belirterek, "İhtimaller değişmedi. Bir anlaşmanın mart ayı sonuna kadar tamamlanması şansı en iyi ihtimalle yüzde 50-yüzde 50" dedi.

OBAMA'NIN ZOR SINAVI 
 
"Obama'nın çok zorlu bir pazarlık yürüttüğünü" ve İran'ın, nükleer programıyla ilgili uluslararası camianın endişelerini giderme noktasında çok zorlu ve somut bazı taahhütler ortaya koyması gerektiğini kaydeden Earnest, "Bir anlaşmaya ulaşmamızın tek yolu bu ve bu nedenle de Başkan (Obama) bir anlaşmaya varmanın ne kadar zor olacağı konusunda gerçekçi" ifadesini kullandı.

"ŞİMDİLİK TAHMİN ZOR" 
 
Earnest, "Bir anlaşmaya varılmasına yüzde 50 şans biçmemizin bir diğer nedeni de, masada olmayanlar da dahil olmak üzere İran yönetiminin bu anlaşmaya imza atmasının gerekiyor olması. Bizim bakış açımızdan, tam olarak nasıl bir karar vereceklerini tahmin etmek zor" diye konuştu.
 
Müzakerelerde son bir yıl süresince "önemli ilerleme" kaydedildiğine, ancak bu süreçte engellerle karşılaştıkça bunların sona ertelendiğine işaret eden Earnest, "Bu da şu anlama geliyor ki, en zorlu konuların bazıları, en uzun süredir (çözümü için) mücadele etmekte oldukları konuların bazıları hala çözüme muhtaç" dedi.
 
İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi ise, İran devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, görüşmelerde teknik konuların yüzde 90'ında anlaşma sağlandığını belirtmişti.