BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

İran İHA'ları gözetliyor, Esed vuruyor

Esed rejimi, BM ve Arap Birliği Suriye özel temsilcisi Kofi Annan'ın barış planına evet demesine rağmen öldürmeye devam ediyor...

Abone ol

Ordudan firar ederek Türkiye'ye sığınan bir Suriyeli general, Zaman'a yaptığı açıklamada, rejimin ateşkes için verilen 10 Nisan mühletine kadar bin kişiyi daha katletmesinden endişe ettiğini söyledi.

İsminin açıklanmasını istemeyen general, İdlib kentine kimyasal bomba atıldığını da ileri sürdü. Esed yönetiminin Rusya ve İran'dan gelen silahları kullandığını belirtirken, "İran'dan gönderilen insansız keşif uçakları (İHA) ile kentler gözetlenerek bombalanıyor. Uçak top, tank gibi birçok silah acımasızca kullanılıyor." dedi.

Suriyeli subay, Hatay'daki kampta yaptığı açıklamada kan donduran bir iddia da ortaya atıyor: Muhaliflere yönelik operasyonlarda Rus T-92 ve T-72 tanklarının yanı sıra uluslararası kuruluşlarca yasaklanan kimyasal bombalar da kullanılıyor. Bu bombalar İdlib'in Cebel ez Zaviye kasabasında kullanıldı. Bu bölge dağlık olduğu için kuşatılması mümkün olmadığından bu tür bombalar kullanılıyor. Suriye'de sivil halka katliam emrine uymayarak Türkiye'ye sığınan askerlerin sayısı 500'ü buluyor. Aralarında general rütbesindeki 9 Suriyeli subayın yanı sıra Albay ve astsubaylar da bulunuyor.

Suriyeli general, pazar günü İstanbul'da düzenlenen Suriye Halkının Dostları konferansında da bekledikleri desteği tam olarak bulamadıklarından yakınıyor: "Biz İstanbul'daki toplantıda tampon oluşturulmasını ve Özgür Suriye Ordusu'nun silahlandırılmasını bekliyorduk. Maalesef bu gerçekleşmedi. Şu an Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) elinde hafif silahlar var. Bu konuda önce Allah'a sonra Türkiye'ye güveniyoruz. Kurulacak tampon bölge sayesinde ÖSO yönetimle daha kolay bir şekilde mücadele edebilecek. ÖSO'nun tamamını değil onda birini silahlandırsalardı bu iş aylar öncesinde biterdi. Kaleşnikofla tanka karşı mücadele edilebilir mi? Tankla mücadele edebilmek için tank savar ve ağır silahlar lazım. Yönetim, Türkiye, Lübnan ve Ürdün sınırından silahların geçtiğini iddia ediyor. Hepsi yalan. Dünyada hiçbir devlet bize silah desteği vermiyor." General, Şam rejiminin, PKK terör örgütüyle kirli ilişkileri olduğunu ve PKK kartını oynadığını ifade ediyor.