BIST 10.159
DOLAR 32,21
EURO 35,08
ALTIN 2.471,84
HABER /  DÜNYA

Irak'ta tansiyonu azaltan anlaşma

Irak merkezi yönetimi ile Kuzey Irak bölgesel yönetimi arasındaki gerilimde yumuşama yaşanıyor.

Abone ol

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi ile Bağdat arasında devam eden "askeri görev alanı yetkisi" konusundaki görüşmelerde prensip anlaşmasına varıldı.

Bölgesel Kürt Yönetimi İçişleri Bakanı Kerim Sincari ve Peşmerge Bakanı Şeyh Cafer Şeyh Mustafa başkanlığındaki Kürt heyeti, Bağdat 'ta oluşturulan komisyonla dün gece bir araya geldi.

Yapılan görüşmelerde, ülkenin kuzey bölgesinde tartışmalara konu olan coğrafyalarda askeri görev alanı yetkisi konusunda, prensip anlaşılmasına varıldığı ifade edildi. Komisyonun ikinci toplantısının ise 3 gün sonra Erbil'de yapılması kararlaştırıldı. Peşmerge Sözcüsü Cebbar Yaver, toplantıların olumlu geçtiğini, tarafların sözlü olarak prensip anlaşmasına vardığını söyledi.

Irak Savunma Bakan Vekili Sadun Duleymi, ise taraflarca oluşturulan konu taslaklarının son şekillerini incelendikten sonra Erbil'de toplanacaklarını ifade etti. Duleymi, Bağdat toplantılarının olumlu geçtiğini, sorunların diyalogla çözüm bulduğunu ifade etti.
Cihan Haber Ajansı'nın(Cihan) Kürt kaynaklarından aldığı bilgiye göre, toplantıda masaya yatırılan 7 konu üzerinde görüşmeler yapıldı. Özelliklede, Kürt Bölgesi dışında kalan ve tartışmalara konu olan yerlerde Irak ordusu ile Peşmerge’nin ortak çalışma alanlarının oluşturulması konusu üzerinde durulduğu ifade edildi.

Irak Başbakanı Nuri El Maliki’nin sadece Şii Araplardan oluşturduğu Dicle Operasyon Gücü'nü ülkenin kuzeyine göndermesi gerginliğe neden olmuştu. Bunun üzerine Kürt Yönetiminin de Peşmerge Gücünü Kerkük sınırına kaydırması ile gerginlik giderek büyümüştü.