BIST 9.066
DOLAR 32,31
EURO 35,12
ALTIN 2.293,70
HABER /  GÜNCEL

Irak'ta kritik görüşme! Çavuşoğlu'ndan flaş açıklamalar

Kuzey Irak tüm tepkilere rağmen referanduma gidiyor. Bu duruma en çok tepki gösteren ülkelerin başında Türkiye geliyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ''Erbil'den beklentimiz bu referandum kararının iptal edilmesidir'' dedi.

Abone ol

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Irak Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi ile ortak basın açıklaması yaptı.

Çavuşoğlu yaptığı açıklamada Kuzey Irak'taki rereferandumla ilgili ''Erbil ve Bağdat arasındaki sorunların çözülmesi konusunda biz de üstümüze düşenleri yapmaya çalışıyoruz. iki taraftan da talep gelirse buradaki yapıcı tutumumuzu sürdüreceğiz'' dedi. Irak'ta İşte o konuşmadan satır başları:

ERBİL'DEN BEKLENTİMİZ REFERANDUM KARARININ İPTAL EDİLMESİ

Hem DEAŞ hem PKK, Türkiye ve Irak'ın ortak düşmanlarıdır. Gerçek anlamda Irak'ın istikrar ve huzura kavuşabilmesi için bu terör örgütlerinden kurtulması lazım. Biraz önce de vurguladığım gibi, bu konularda da Türkiye, Irak'ın en büyük destekçisi olacaktır. Erbil'den beklentimiz son derece sade ve nettir. Bu referandum kararının iptal edilmesidir. Fakat, bölgenin istikrarı, birliği çok önemli. Kürt kardeşlerimizin menfaati de bölgenin birliğidir.

TÜRKİYE'NİN MEMNUNİYETİNİ İLETTİK

Bugün Irak ve Türkiye'nin ortak gündeminde yer alan konularda faydalı görüş alışverişinde bulunduk. Irak'ın DAEŞ'e karşı verdiği mücadele ve özellikle Musul'un DAEŞ'ten temizlenmesi için Türkiye'nin memnuniyetini bir kez daha kendilerine ilettik.

IRAK'A DESTEĞİMİZ SÜRECEK

Telafer'de DAEŞ'e karşı operasyonların başlamasından mutluluk duyuyoruz. Bu operasyonlarda Irak'ı desteklemeye devam edeceğiz. Türkiye olarak DAEŞ'le mücadelede olduğu gibi DAEŞ sonrası Irak'ta ulusal uzlaşma çabalarına desteklerimizi sürdüreceğiz.

PKK'NIN TEMİZLENMESİ İÇİN DESTEK VERECEĞİZ

PKK da DAEŞ gibi Irak için bir tehdittir. Irak'ın PKK'dan temizlenmesi için birlikte hareket edeceğiz, gereken her türlü desteği vereceğiz. Türkiye ve Irak'ın kaderi ortaktır. Aynı coğrafyayı aynı kaderi paylaşıyoruz. Bu yüzden ilişkilerimizi her alanda güçlendireceğiz.

SORU CEVAP

Erbil-Bağdat arası müzakereler

Erbil ve Bağdat arasındaki tüm sorunların karşılıklı diyalogla çözülmesini diliyoruz. Tabi ki, Erbil'in Irak anayasasında sağlanan haklarının verilmesi de önemli. Ama Irak'ın sınır ve toprak bütünlüğü içerisinde yer alarak bu haklardan faydalanılmalı.Biz de, IKBY'yi her zaman destekledik. DEAŞ'a karşı Peşmerge'ye destek verdik. Erbil'in attığı yanlış adımların ne kadar yanlış olduğunu kendilerine de söyledik.

REFERANDUM KARAR YANLIŞ

Kerkük'te resmi kurumlara bölgesel yönetim bayrağı çekilmesi yanlıştı. Aynı şekilde referandum kararının yanlış olduğunu bugüne kadar hep söyledik ve bugün Erbil ziyaretinde de kendilerine bu fikrimizi söyleyeceğiz. Erbil ve Bağdat arasındaki sorunların çözülmesi konusunda biz de üstümüze düşenleri yapmaya çalışıyoruz. iki taraftan da talep gelirse buradaki yapıcı tutumumuzu sürdüreceğiz.

BAŞİKA KAMPININ GELECEĞİ İLE İLGİLİ KARARI ORTAK VERECEĞİZ

Başika konusunu da kardeşim Caferi ile samimi bir şekilde değerlendirdik. Başika, Irak'ın toprak bütünlüğünü ihlal etmek için kurulmadı. Ve burada Irak'ın öz evlatları, DEAŞ'a karşı eğitildi, donatıldı. Ve 700'den fazla DEAŞ mensubu terörist bu kamptaki mevcudiyetimiz tarafından etkisiz hale getirildi. Bu güçler Musul operasyonuna da katkı sağladı. Ve şimdi de Irak yönetiminin verdiği görevleri yerine getiriyorlar. Diğer taraftan Başika kampının iç siyasette yarattığı hassasiyetin de farkındayız. Sayın Başbakanımız Yıldırım'ın ziyaretinde de Başika kampının geleceği ile ilgili kararı beraber vereceğiz dedik. Bu konuda özel temsilcilerimiz teknik görüşmeleri sürdürüyorlar.