BIST 9.080
DOLAR 32,36
EURO 35,26
ALTIN 2.325,14
HABER /  GÜNCEL

Irak'ta IŞİD'e karşı ne kadar ilerleme kaydedildi?

ABD Savunma Bakanlığı, kendi öncülüğündeki koalisyon güçlerinin hava saldırılarının başladığı Ağustos ayından bu yana IŞİD'in kontrolü altında bulunan toprakların dörtte birden fazlasını kaybettiğini açıkladı.

Abone ol

ABD Savunma Bakanlığı, IŞİD'in (Irak Şam İslam Devleti) Irak'ta kontrol ettiği toprakların dörtte birinden fazlasını kaybettiğini söylüyor.

Pentagon sözcüsü Steve Warren, 12 - 15 bin kilometrekarelik bir alanın hükümet güçlerinin eline geçtiğini belirtti.

Açıklama, Irak Başbakanı Haydar El Abadi ile ABD Başkanı Barack Obama'nın buluşmasından hemen önce geldi.

Abadi'den destek talebi

Abadi, ABD'ye gitmek üzere yola çıkmadan önce koalisyondan IŞİD'e karşı hava akını ve silah desteğini artırmasını istemişti.

Abadi'nin aralarında saldırı helikopterleri ve insansız hava uçaklarının da bulunduğu milyarlarca dolar değerinde silah desteği almak için ısrarcı olması bekleniyor.

Steve Warren, Washington'da yaptığı açıklamada koalisyon güçlerinin Ağustos ayında başlayan hava saldırıları ardından IŞİD'in elindeki toprakların yaklaşık yüzde 25-30'unu kaybettiğini belirtti.

Warren, "Irak'ta savaşın seyrinin değiştiğini söylemek için erken olduğunu" belirtmekle birlikte, koalisyon güçlerinin IŞİD'e tartışmasız bir şekilde zarar verdiğini söyledi.

Pentagon tarafından yayımlanan haritada Erbil, Babil, Bağdat ve Kerkük'te cephe hatlarının değiştiği gösterildi.

Warren, IŞİD'in ayrıca Musul Barajı, Zummar ve Sincar Dağı çevresi gibi kritik önemdeki bazı yerlerde de birçok alanı kaybettiğini söyledi.

ABD'li sözcü, "Tikrit'in kuzeyinin de büyük ölçüde dost güçler tarafından geri alındığını, kentin yakında militanlardan tamamen temizlenmesinin beklendiğini" ekledi.

Beici kenti ve çevresindeki petrol rafinerisinin bulunduğu bölge hali hazırda hava saldırılarının en önemli hedefi.

Irak lideri Abadi geçen hafta, Anbar eyaletinden IŞİD'i çıkartmak için büyük bir saldırı başlattıklarını duyurmuştu.