BIST 9.727
DOLAR 32,50
EURO 34,91
ALTIN 2.439,09
HABER /  GÜNCEL

Irak’a 2 talep

Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Bağdat Büyükelçiliği, Basra konsolosluğu ve Irak’taki vatandaşların tahliyesiyle ilgili tüm planların yapıl...

Abone ol

Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Bağdat Büyükelçiliği, Basra konsolosluğu ve Irak’taki vatandaşların tahliyesiyle ilgili tüm planların yapıldığını ancak böyle bir kararın alınmadığını bildirdi.
Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, IŞİD tarafından alıkonulan vatandaşların durumuyla ilgili, “Bizi en yakından ilgilendiren konu oradaki vatandaşlarımızın durumu. Her an konsolosluk memurlarımızın gelmesini bekliyorduk ama gerçekleşmedi. Şoförlerimizin durumu ile ilgili de bir gelişme olmadı. Yeni olaylarla karşılaşmadık” ifadeleri kullandı.
Uluslararası Nakliyeciler derneğiyle iki gün önce görüşme yapıldığını hatırlatan yetkililer, yarın da şirketlerle bakanlıkta bir toplantı gerçekleştireceklerini bildirdi.
IŞİD’in Telafer’de kontrolü tamamen ele geçirdiğini ifade eden yetkililer, “Türkmen kardeşlerimizin insani ihtiyaçlarının karşılanması çok önemli. AFAD sıkı şekilde çalışıyor. Emin olan bölgeye yani kuzeye insani yardımlar, çadırlar gidiyor. Rakam arttıkça yardımlarımız da artacaktır” dedi.

IRAK DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI’NA 2 TALEP
Basra’daki güvenlik durumunun da kötüye gittiğini, güvenlik zafiyetinin söz konusu olduğunu bildiren Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Bağdat’ta da çok olumlu gelişmeler olmadığını dile getirdi.
Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi Faruk Kaymakçı’nın Irak Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ile görüşerek iki talep ilettiğini söyledi. Yetkililer Kaymakçı’nın Iraklı yetkililere, Musul’daki güvenliğin haber verilmeden çekilmesi konusunda ve Viyana Sözleşmesi’ne göre sorumluluklarını hatırlattığını belirtti. Yetkiler ayrıca, Bağdat Büyükelçiliği’nin ve Basra Konsolosluğu’nun güvenliğinin arttırılmasıyla ilgili taleplerin iletildiğini ifade etti.

BAĞDAT BÜYÜKELÇİLİĞİ’NİN TAHLİYE KONUSU
ABD’nin Bağdat Büyükelçiliği’ni tahliye ettiği iddiaları ve Türkiye’nin Bağdat Büyükelçiliği’ni tahliye edip etmeyeceğiyle ilgili ise yetkililer, “Amerika’nın tahliye kararı yok. Kadroda küçülme kararı aldılar. Biz zaten bunu daha önce yapmıştık, kontrollü bir şekilde gidiyoruz. Anbean oradaki gelişmeleri izliyoruz. Kötüye gidiş söz konusu olursa gerekli tedbirleri alacağız. Son bir kaç gün içinde kadromuzda indirime gidilmedi. Daha önce yapılmıştı. Ailelerle görev yapan mensuplarımız yok. Oradaki vatandaşlarımızın işlerini yapacak kadromuz var. Şu an itibariyle tahliye edebileceğimiz bir kadrodan bahsediyorum” dedi.

“PLANLAR YAPILDI ANCAK TAHLİYE KARARI YOK”
Bağdat Büyükelçiliği, Basra Konsolosluğu ve Irak’taki bütün vatandaşların tahliyesiyle ilgili bütün planların yapıldığını vurgulayan yetkililer, ama bunlarla ilgili tahliye kararının alınmadığını bildirdi. Yetkililer, “Siyasi irade derse ki ‘büyükelçiliğimizi, konsolosluğumuzu tahliye edin’ biz düğmeye basıp tahliyeyi anında yapabiliriz” ifadelerini kullandı.
“Öngörülemeyen bir sonuç her zaman olabilir. Her durumda oradaki görevlilerimiz risk altında” ifadeleri kullanan yetkililer, “O riskin mümkün olduğunda az tutulması için elimizden geleni yapıyoruz. Şu anda Bağdat’ta görev yapan tek büyükelçilik Türkiye Büyükelçiliği değil” dedi.
Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, sınır kapılarında da sıkıntı ve herhangi bir tehdidin olmadığını bildirdi. Yetkililer ayrıca, THY’nin doluluk oranının dönüşlerde yüzde 5 arttığını, gidişlerde yüzde 10 azaldığı bildirdi.
(İHA)