BIST 9.952
DOLAR 32,38
EURO 34,79
ALTIN 2.431,11
HABER /  DÜNYA

Irak seçimlerinden Kürt baharı çıktı!

Irak'ta 30 Nisan'da yapılan genel seçimlerde 62 sandalye kazanan Kürtler, sonucu 'zafer' olarak değerlendirdi...

Abone ol

Ülkede 2010’da yapılan seçimlerde 57 sandalye kazanan Kürtler, Erbil, Süleymaniye ve Duhok vilayetine ayrılan 44 kontenjanın yanı sıra Kerkük, Musul ve Diyala’da ciddi bir başarı elde etti. Kürtler, 62 sandalye ile Irak Parlamentosu’ndaki konumlarını güçlendirdi.

‘KÜRDİSTAN KAZANDI’

Bölge Başkanı Mesut Barzani’nin liderliğini yaptığı Kürdistan Demokrat Partisi’ne (KDP) yakınlığıyla bilinen Hewler gazetesi, ‘Kürdistan kazandı’ manşetiyle çıktı. Haberde, ‘Kürtler, Irak genelinde oylarını yüzde 20 artırdı. Kürdistan bölgesinde en çok oy alan KDP, 25 vekille Irak genelindeki 5. siyasi güç oldu. Bu sonuçlara göre Kürtlerin sandalye sayısı 62 oldu. Azınlık kotasından elde edilen 4 vekille birlikte Kürtlerin Irak Parlamentosu’ndaki sandalye sayısı sayısı 66’ya çıktı’ değerlendirmesi yapıldı. 

KÜRTLER ARTIK BAĞDAT İLE REKABET EDECEK

Haberde KDP’nin 25, Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (KYB) 21, Goran Hareketi’nin 9, İslami Birlik Partisi’nin (Yekgirtu) 4, İslami Toplum Partisi’nin (Komela) 3 sandalye kazandıkları belirtildi.
KYB’nin resmi yayın organı Kürdistana Nwe gazetesi de ‘Gelecek KYB’nin’ manşetini kullandı. Haberde, Kürdistan bölgesinin kazandığı 62 sandalyeyle Bağdat ile rekabet edeceği belirtildi. Gazete, Kerkük’te Kürtlerin, 8 sandalye kazanmasına vurgu yaptı. 

TALABANİ'NİN KERKÜK ZAFERİ!

Awene gazetesi ise seçim sonuçlarının Kürdistan bölgesindeki siyasi rekabeti şiddetlendireceğini yazdı. Haberde Celal Talabani’nin KYB’sinin, Kürdistan bölgesindeki üç kentte de birinci olamadığı fakat Kerkük’te büyük bir başarı elde ettiği kaydedildi.