BIST 9.717
DOLAR 32,51
EURO 34,95
ALTIN 2.436,36
HABER /  GÜNCEL

Irak ordusundan kapsamlı IŞİD operasyonu

Şii milislerin desteklediği ordu birliklerinin IŞİD'e karşı harekata başladığını açıkladı. ABD tam destek vaad etti ancak Washington Şii milislerin varlığından huzursuz.

Abone ol

Irak'ta Şii milislerce desteklenen Irak ordusunun Anbar vilayetinde Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) karşı harekat başlattığı açıklandı.

Duyuru, Şii milislerden oluşan bir kuvvet olan Halk Sseferberliği'nin sözcüsü tarafından yapıldı.

Sözcü, hükümet güçleri ve milislerin Salahuddin'den güneye hareketle Ramadi'deki IŞİD güçlerinin bağlantısını kesmeyi hedeflediğini söyledi.

Eyalet başkenti Ramadi Irak'ın ordusu çekildikten sonra bu ay düşmüştü.

Ardından hükümet kuvvetleri Batı vilayetinde bir karşı saldırı için toplanmaya başladı.

Bu güçler son birkaç gün içinde de Ramadi'nin doğusunda zemin kazandıklarını söylüyorlar.

Irak kuvvetleri şehrin tedarik yollarını kesmeye çalışırken, Salı günü Ramadi'nin güney ve batısında çatışmalar yaşandığı bildirildi.

ABD'den tam destek vaadi

BBC'nin savunma muhabiri Jonathan Marcus, taarruzun Amerikalılar tarafından memnuniyetle karşılandığını belirtiyor.

Başkan Yardımcısı Joe Biden ABD'nin tam desteğini vaad etti.

Ama muhabirimiz, Washington'un birçoğu İran tarafından desteklenen Şii savaşçıların önemli rolünden huzursuz olduğunu da ekliyor.

Irak'ın batısında, Suriye sınırından başkent Bağdat yakınlarına kadar uzanan Anbar, ülkenin yüzölçümü bakımından en büyük vilayeti.

IŞİD'in, Ramadi'ye girmesiyle birlikte geri çekilen Irak ordusuna ait çok sayıda tank, top ve mühimmatı da ele geçirdiği tahmin ediliyor.

TIKLAYIN - IRAK BAŞBAKANI: RAMADİ BİRKAÇ GÜN İÇİNDE GERİ ALINACAK

Irak ordusunun 17 Mayıs'ta Ramadi'den geri çekilmesiyle şehrin kontrolü tamamen IŞİD'e geçmişti.

Harekata katılan Şii milis grubu Haşdi Şaabi'nin sözcüsü Ahmed El Esadi, Irak Devlet Televizyonu tarafından yayınlanan basın toplantısında harekata 'Labeyk Ya Hüseyin' (Yolundayız Ya Hüseyin) adının verildiğini söyledi.

IŞİD uzun süreli çatışmaların ardından 17 Mayıs'ta Ramadi'yi ele geçirmiş ve şehirde yaşayan binlerce kişi evlerini terk ederek Bağdat'a doğru kaçmaya başlamıştı.

Irak'ta Ramadi, Suriye'de Palmyra

Suriye'de de antik kent Palmyra'nın neredeyse eş zamanlı olarak IŞİD'in eline geçmesi, örgütün Irak'ın Anbar vilayetiyle Palmyra arasında bağ kurmasını sağlamıştı.

Irak ordusunun Ramadi'de aldığı yenilgi sonrası ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, "Irak ordusunun IŞİD'le savaşma iradesi yok" demişti.

Bu sözlere ise hem Bağdat'tan, hem de İran'dan sert tepki geldi.

Irak Başbakanı Haydar El Abadi, "Carter, Irak'a büyük destek veriyordu. Eminim ki, kendisine yanlış bilgiler aktarılmış" dedi.

İran Devrim Muhafızları'nın komutanı General Kasım Süleymani'nin yorumu ise "Asıl ABD'nin savaşma iradesi yok. Amerikalılar Ramadi'yi kurtarmak için hiçbir şey yapmadılar" oldu.

Irak hükümetinin Anbar harekatı için Şii milisleri göreve çağırması, mezhep çatışmaları endişelerini yeniden gündeme getirmiş durumda.

Daha önce Bağdat'In kuzeyindeki Tikrit'in IŞİD'den geri alınması için yürütülen harekatta da Şii milislerin rol üstlenmesi Washington tarafından kuşkuyla karşılanmıştı.