BIST 10.083
DOLAR 32,43
EURO 34,82
ALTIN 2.442,58
HABER /  GÜNCEL

Irak: Faris'in sözleri şiddetin 'itirafı'

Eski Suriye büyükelçisinin 'Suriye Irak'ta şiddet için El Kaide ile işbirliği yaptı' iddiasına Irak yönetimi tepki gösterdi. Iraklı yetkililer 'Navaf Faris yargıya sevkedilecek' diyor.

Abone ol

Irak, Suriye'nin eski Bağdat büyükelçisi Navaf Faris aleyhinde, Irak'taki saldırılarda rolü olduğu gerekçesiyle hukuki işlem yapılacağını açıkladı.

Geçen hafta muhalefet safına geçtiğini açıklayan Faris, İngiliz Sunday Telegraph gazetesine, ABD'nin 2003'te Irak'ı işgal etmesinden sonra, Suriye'nin El Kaide ile ittifak kurduğunu söylemişti.

Faris'e göre amaç, Irak'taki ABD kuvvetlerini hedef alıp zorda bırakmaktı.

Faris, gazeteye kendisinin de Şam yönetiminin Irak'a 'mücahit birlikler' göndermesine yardım ettiğini anlattı.

Eski büyükelçinin iddialarına göre bu işbirliği daha sonra Suriye içinde de kullanıldı. Faris, son dönemde Suriye'de düzenlenen bazı büyük bombalı saldırıların doğrudan Şam yönetimi talimatıyla yapıldığını öne sürdü.

Faris'e tepki ise Şam'dan değil, Bağdat'tan geldi.

Irak Başbakanı Nuri el Maliki'nin danışmanlarından biri, bu açıklamaların Faris'in Irak'ta düzenlenen saldırılarda işbirlikçi olarak rol aldığının itirafı olduğunu söyledi.

Bu nedenle, Irak hükümetinin konuyu yargıya taşıyacağı açıklandı.

Halen Katar'da bulunan Faris ise bu tepkiye, Şam yönetimi ile ittifakı dolayısıyla asıl Irak Başbakanı'nın işbirlikçi olduğunu söyleyerek yanıt verdi.

Taraflar birbirini suçlarken, Şam'daki son şiddet olaylarında ölen 20 kadar Iraklının cenazeleri, sınırda Irak makamlarına teslim edildi.

BBC Irak muhabiri Rami Ruhayim bu olayı, Irak açısından Suriye krizinin sınır ötesine sıçraması korkusunun gerçekleşebileceğine dair ilk somut işaret olarak yorumluyor.

Navaf el Faris BBC'ye açıklamalarında da Suriyeli yöneticileri hayatta kalmak için her şeyi göze alabilecek "yaralı bir kurda" benzetmiş; Cumhurbaşkanı Esad'ın halkı üzerinde kimysasal silah kullanmaya hazır olduğunu öne sürmüştü.


Faris'in açıklamaları hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi bize aşağıdaki formu kullanarak iletebilirsiniz: