BIST 10.740
DOLAR 32,21
EURO 35,02
ALTIN 2.509,93
HABER /  DÜNYA

Irak Bakanlar Kurulu toplanıyor

Irak Bakanlar Kurulu'nun ABD ile imzalanması müzakere edilen güvenlik anlaşması için toplanıyor.

Abone ol Birleşik Irak İttifakı Başkanı Ali el-Edib, Irak Bakanlar Kurulu'nun bugün ya da yarın ABD ile imzalanması müzakere edilen güvenlik anlaşması için toplanacağını söyledi.

Irak'ta yayınlanan resmi Al-Sabah gazetesi, Irak Bakanlar Kurulu'nun ABD ile müzakere edilen güvenlik anlaşması için özel bir toplantı yapacağını duyurdu. Irak Meclisi'ndeki Şii bloğunu temsil eden Birleşik İttifak Başkanı Ali el-Edib, bakanlar kurulunun bugün ya da yarın güvenlik anlaşmasında yapılması gereken değişiklikleri belirlemek üzere toplanacağını belirtti. Söz konusu değişiklikler tespit edildikten sonra ABD tarafına iletilecek.

Edib, İttifak'a üye bakanların anlaşmada yapılması gerekli olan değişikliklerle ilgili düşüncelerini kurula sunacaklarını dile getirdi. Şii İttifakı daha önceden anlaşmanın son taslağındaki haliyle imzalanmasına karşı çıktığını duyurmuştu.

Güvenlik anlaşmasının son haliyle imzalanmasına Meclis'teki Kürt İttifakı'ndan başka destek veren grup bulunmuyor. Başkanlık seçimlerinde son dönemece giren ABD ise anlaşmada değişiklik yapılmasına karşı çıkmıştı. ABD önderliğindeki koalisyon güçlerinin Irak'ta kalmasının yasal zeminini oluşturan 2004'ten bu yana her yıl 1'er sene uzatılan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'in (BMGK) 1546 sayılı kararının süresi bu sene sonunda doluyor. ABD görev süresi uzatımı için bir kez daha BMGK önüne bir öneri sunmaktan imtina ederken, bir an evvel anlaşmanın imzalanmasını istiyor.