BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

IOC: Rus eşcinsel kanunları 'endişelendirmiyor'

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), Soçi'de yapılacak Kış Olimpiyatları öncesinde Rusya'nın "çocuklara eşcinsel propaganda yapılmasını" yasaklayan kanununun Olimpiyat kurallarına aykırı olmadığını açıkladı.

Abone ol

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), Rusya'nın "çocuklara eşcinsel propaganda yapılmasını" yasaklayan kanununun Olimpiyat kurallarına aykırı olmadığını açıkladı.

IOC Koordinasyon Komitesi'nin başı Jean-Claude Killy, IOC'nin ev sahibi ülkelerin kanunlarını tartışmaya açma hakkı olmadığını söyledi.

Rusya'nın Soçi şehrine ziyaretinden önce konuşan Killy, Şubat ayında yapılacak Kış Olimpiyatları için hazırlıkların planlandığı gibi gittiğini belirtti.

Eşcinsel hakları savunucularıysa IOC'nin "eşcinsel topluma sırtını döndüğünü" söylüyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından imzalanan ve çocuklara "geleneksel olmayan değerler" aşılanmasını yasaklayan tartışmalı yasa büyük tepki uyandırmıştı.

Eşcinsel sporcular ve ziyaretçiler de bu kanunların kendilerinin aleyhine kullanılabileceğinden endişelendiklerini açıklamıştı.

Kremlin, kanunun çocukların korunmasını hedeflediğini, ve eşcinsellerin haklarını çiğnemediğini söylüyor.

Killy, Rus yetkililerin IOC'ye gönderdiği mektupta ayrımcılık yapılmayacağını taahhüt ettiğini belirtti.

Killy "Olimpiyat kuralları, Olimpiyat topraklarında ırk, din, renk veya başka türlü ayrım yapılmasını yasaklıyor. Bu kurala uyulacağından eminiz. Olimpiyat kurallarına uyulduğu sürece biz de tatmin oluruz."

Ama eşcinsel haklarını savunan Human Rights Campaign adlı kuruluştan Chad Griffin "Bu kanun IOC'nin kurallarını çiğnemiyorsa o zaman kuralların bir anlamı yok." dedi.

Griffin ayrıca "Milyonlarca Rus eşcinselin ve misafirin güvenliği tehdit altındayken IOC'nin de Olimpiyat sporcularına, sponsorlara ve taraftarlara olan yükümlülüklerine sırtını döndüğü görülüyor." dedi.