BIST 10.170
DOLAR 32,37
EURO 34,70
ALTIN 2.390,46
HABER /  GÜNCEL

Interpol yolsuzlukla suçlanan cumhurbaşkanının peşinde

Interpol eski Ekvador Cumhurbaşkanı Mahuad hakkında uluslararası yakalama kararı çıkardı. Mahuad 1999 krizinde yolsuzluk yapmakla ve görevi kötüye kullanmakla suçlanıyor.

Abone ol

Uluslararası Kriminal Polis Teşkilatı Interpol, Ekvador'un eski Cumhurbaşkanı Jamil Mahuad için uluslararası yakalama kararı çıkardı.

Harvard Üniversitesi Profesörü olan Mahuad, 1990'lı yıllarda cumhurbaşkanı iken görevini kötüye kullanmakla ve yolsuzlukla suçlanıyor.

2000 yılında ülkede gerçekleşen askeri darbeyle devrilip Ekvador'u terk eden ve ABD'ye yerleşen Mahuad, tüm suçlamaları reddediyor.

Mahuad, 1999'daki bankacılık krizinde bankalardaki mevduat hesaplarının bloke edilmesi kararını almış ve Ekvador'un para biriminin yerini ABD dolarının alacağını açıklamıştı.

Bugünkü Ekvador hükümeti, ülkede 20'den fazla bankanın iflas etmesine yol açan krizin sorumlusunun eski Cumhurbaşkanı Mahuad olduğunu iddia ediyor.

Dava 'siyasi' mi?

Ekvador 2011'de Interpol'e başvurmuş ve Mahuad hakkında uluslararası yakalama kararı çıkarılmasını istemişti.

O dönemde Interpol gelen talebi reddetmiş ve gerekçe olarak da davanın "siyasi" olduğunu söylemişti.

Ancak yapılan son başvuruyu değerlendiren Interpol yetkilileri yakalama kararının çıkarıldığını açıkladı.

Böylece eski Cumhurbaşkanı'nın bulunması halinde Ekvador'a iadesi ve yargılanması mümkün olacak.

Mahuad'ın mahkeme karşısına çıkması halinde 8 ila 12 yıl hapis cezasına çarptırılabileceği belirtiliyor.

Ekvador İçişleri Bakanı, Interpol'ün kararını memnuniyetle karşıladıklarını söyledi ve "Ortada herhangi bir siyasi yargılama yok. Ekvador adalet sistemi sadece işlenen bir suçun cezalandırılması için uğraşıyor." dedi.